Ordinacije su prepune pacijenata: Sve je više zaraženih od gripe i raznih viroza

ordinacije
Foto: Gorica.info

U jeku je sezona respiratornih bolesti i viroza. Tijekom božićnih blagdana hitni odjeli u bolnicama, posebno pedijatrijski, bili su zagušeni pacijentima. Raste broj oboljelih od gripe, ordinacije su prepune pacijenata, a da ni koronavirus nije nestao, podsjećaju i brojevi o zaraženima i preminulima. U utorak je zabilježno112 novih slučajeva zaraze virusom covidom, na bolničkom liječenju je  668 pacijenata, od toga su na respiratoru 23 pacijenta. Preminulo je 16 osoba.

– Činjenica je da nakon početka pandemije viđamo veći broj oboljelih u populaciji od brojnih virusnih uzročnika. Trenutno smo u zamahu gripe, a ima i veliki broj oboljelih od RSV-a osobito u dječjoj populaciji – rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je i kako će nam gripa ove godine teže pasti.

Ove godine gripa počela ranije

– Krenula je ranije nego uobičajeno, brojke su velike i veliki je pritisak na hitne bolničke prijeme i ambulante obiteljskih liječnika. Bitne su kliničke slike i koliko će biti opterećen zdravstveni sustav – rekao je Barušić.

Uz gripu dominantan je i RSV virus.

– I dalje je kliničke slika najteža u najmlađih – novorođenčadi, dojenčadi i mlađe djece. Oboljeti mogu i stariji, ali njihova klinička slika je na razini prehlade, rekao je, te istaknuo da su simptomi – poremećeno opće stanje na bilo kojoj razini, teškoće disanja, visoka temperatura koja se ne može sniziti, poremećaj stanja svijesti, dehidracija.

Osvrnuo se i na situaciju s covidom. Rekao je da je značajan broj bolesnika asimptomatski, te da je njihova važnost u širenju bolesti.

– Veliki broj je onih s blažim kliničkim slikama i ne zahtijevaju hospitalizaciju, a oni koji su hospitalizirani su poglavito osobe starije životne dobi s kroničnim bolestima gdje se uz covid aktualizira i pogoršanje neke od kroničnih bolesti, istaknuo je Barušić naglasivši da je vrijeme za oprez.

Zbog bujanja visokozaraznih virusa velik je pritisak i na ordinacije obiteljske medicine.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare