JESTE LI ZNALI Županijska uprava za ceste provodi kampanju za sigurnu vožnju: Duhovitim natpisima upozoravaju vozače

Foto: ŽUC

Vozači s našeg područja često su neslavni rekorderi po broju prekršaja. Najčešće je to vožnja u alkoholiziranom stanju, prebrza vožnja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje. Podaci policije pokazuju kako najveći broj prekršaja učine mladi vozači u dobnoj skupini od 25 do 30 godina. Zato policija svaki tjedan provodi različite preventivne akcije kako bi se broj prekršitelja smanjio.

I Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije pokrenula je kampanju kojom potiče vozače na sigurnu i opreznu vožnju. Iz ŽUC-a su na frekventnim lokacijama postavili ploče sa zanimljivim božićnim natpisima koji vozače pozivaju na defenzivnu vožnju. Upečatljive tekstove i ilustracije zasigurno će primijetiti svi sudionici u prometu, vjerujemo da će i snažne poruke djelovati na njihovu vožnju.

„Uspori! Rudolph na cesti!“, Pazi kako voziš, Djed Božićnjak te gleda!“, Oprez! Vilenjaci nadgledaju promet!“, „Uspori! Još uvijek stigneš napisati pismo Djedu“, „Sve što nam treba ovog Božića si ti… Zato te molimo USPORI!“, natpisi su koji predstavljaju prometne božićne čestitke za sve sudionike u prometu, a potiču ih da djeluju u skladu s božićnim duhom – oprezno, sigurno i plemenito.

Kako ističe Tomislav Landeka, ravnatelj ŽUC-a upravo su božićno razdoblje htjeli iskoristiti kako bi građanima poručili da trebaju biti odgovorni u prometu.

– S obzirom na to da je ljudsku pažnju danas sve teže uhvatiti, odlučili smo komunicirati poruke sigurnosti kroz jednu lijepu božićnu priču koja će svakako ostaviti traga na sudionike u prometu. Blagdansko vrijeme donosi puno prilika za slavlja, stoga apeliramo na ljude da se suzdrže konzumacije alkoholnih pića ako će upravljati motornim vozilima – istaknuo je Landeka.

Podsjetimo, i prošle godine ŽUC je imao kampanju kojom je vozače upozoravao na sigurnu vožnju. Na pločama su bile poruke poput: „Pojas ti dobro stoji!“, „Na ovom dijelu ceste nesreće su STROGO zabranjene!“, „USPORI i slobodno zakasni svekrvi na ručak.“, „Budi frajer, ne vozi dok piješ.“, „Budi naš heroj, vozi oprezno!“, „Nisi Superman, uspori!“, „Ne budi moron, gledaj cestu, a ne mobitel!“, „Mama vozi polako.“, „Vozi sigurno –  Tvoj netko“.

Ove ploče predstavljaju iskorak i potpuno novi način komunikacije prema vozačima, ali i svima koji pored natpisa prolaze.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare