Potrošači nezadovoljni: Cijene podigli trgovci, vlasnici kafića, teretana… Inspektori krenuli u akciju

podigli
Foto: Pixabay

Iza nas je prvi radni dan pune primjene eura, a građani nisu baš zadovoljni. Društvene mreže prepune su primjere u kojima građani navode da su trgovci, vlasnici kafića, teretana i brojni drugi podigli cijene.

Šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić kazao je za RTL Danas kako su na terenu inspektori koji provjeravaju je li zbog uvođenja eura došlo do zaokruživanja cijena.

Mikulić ističe da poskupljenja u Hrvatskoj treba kontrolirati “12 institucija koje po ovlastima to kontroliraju”.

– Danas je drugi dan otkako smo u eurozoni. Razgovarali smo o primjeni eura kao sredstva plaćanja. Razgovarali smo o daljnjim aktivnostima kako bi potrošače zaštitili od neopravdanog povećanja cijena – rekao je Mikulić.

HANFA kontrolira financije, HNB banke, Državni inspektorat svoj dio u području zaštite potrošača obavlja kontrole i kontrole radnog odnosa. Tu su druge institucije koje kontroliraju lijekove. Svatko radi u svom djelokrugu i to su vrlo kompleksni procesi koje svakodnevno kontinuirano promptno pratimo – kazao je Mikulić.

Kada je riječ o zaokruživanju cijena na veće iznose, rekao je da će institucije provjeriti je li konverzija cijena napravljena u skladu s propisima.

Što sa zaokruženim cijenama?

-Vlada se cijela dala u zaštitu potrošača i građana, a kako bi gospodarstvu, trgovcima i ugostiteljima, omogućila lakši rad. Sad je došlo vrijeme, i nadam se da će to naši trgovci, ugostitelji, gospodarstvenici prepoznati, da oni također preuzmu dio tereta koji je nastao, a ne da sve svale na kičmu potrošača – navodi Mikulić koji se dotaknuo i rastuće inflacije.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je održao sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima kako bi se zaštitili građani od neopravdanog dizanja cijena.

Na tom je sastanku, među ostalim, dogovoreno da ministar gospodarstva Davor Filipović danas okupi predstavnike trgovačkih lanaca. Plenković j eporučio kako uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga t enajavio daljnje aktivnosti oko zaštite potrošača.

Iz Filipovićevog ministarstva neslužbeno poručuju da su “neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure”, dodajući da “to država neće tolerirati”.

Zaokruživanje cijena očito nije uspjela izbjeći ni Hrvatska. Slična situacija dogodila se u svim zemljama koje su uvodile euro.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare