Zbog otkazanih novogodišnjih vatrometa Strukovna pirotehnička udruga najavljuje tužbe

tužbe
Foto: Gorica.hr

Ove godine brojni gradovi u novogodišnjoj noći nisu imali vatromet, na što su se gradske vlasti odlučile na inicijativu udruge Prijatelji životinja. Sada zbog otkazanih novogodišnjih vatrometa Strukovna pirotehnička udruga najavljuje tužbe.

Neki od gradova prekršili su i potpisane ugovore s dobavljačima ili usmene dogovore, na temelju kojih su tvrtke u pirotehničkom biznisu nabavile opremu, angažirale djelatnike, isplanirale prihod bez kojih su sada ostale.

Strukovna pirotehnička udruga stoga razmatra pravna sredstva kojima žele zaštititi svoja prava na obavljanje djelatnosti koju im omogućuje Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, doznaje Poslovni dnevnik.

Štoviše, radi se o jednom od najstrožih zakona u Europi koji je, kako tvrde poznavatelji, na žalost već izazvao predviđen procvat crnog tržišta i rast zlouporabe opasnih eksplozivnih naprava, a sve je rezultat potpunog ignoriranja struke i nedostatka edukacije javnosti.

Zabrana vatrometa samo je još jedan korak u tom smjeru, kaže za Poslovni dnevnik Tihomir Sokolić, tajnik Pirotehničke udruge i suvlasnik tvrtke Jorge pirotehnika.

Ni pravnog ni stručnog uporišta

– Odluka nema ni pravnog ni stručnog uporišta i nema veze s pravima životinja, već s manipulacijom i političkom promocijom. Vatromet od par minuta ne izaziva nikakvu štetu, to se izvodi profesionalno i po svim sigurnosnim standardima, prilagođeno okolišu i uvjetima.

Tako u Zagrebu, recimo, uvijek bude manji vatromet, jer se izvodi u gusto naseljenom području s vrha nebodera, i to je zato jedan od najtiših vatrometa. Istodobno, u danima oko Nove godine i u noći dočeka pucalo se na veliko iz koječega, a sudeći po silini detonacija pucalo se zabranjenim, neprovjerenim sredstvima nabavljenim na crnom tržištu, koje cvate više nego ikad – kaže Tihomir Sokolić.

Tvrtke nemaju puno izbora nego pokazati razumijevanje jer im se tu radi o potencijalnim klijentima u budućnosti, i zato je teško očekivati da krenu tužbe protiv gradova i općina. No, zato se razmatraju tužbe protiv Prijatelja životinja koja je aktivno lobirala za ukidanje vatrometa. Strukovna pirotehnička udruga poslala je udruzi Prijatelji životinja dopis u kojem najavljuju pravnu zaštitu.

“Huškače aktivnosti”

Iz Strukovne pirotehničke udruge djelovanje Prijatelja životinja ocjenjuju kao “agresivno, hučkačko i isključivo usmjerene protiv tvrtki koje se time bave”.

– Veoma smo dobro upoznati s vašim djelovanjem prema općinskim načelnicima i gradonačelnicima, odnosno pročelnicima u kojima inzistirate protivno moralu i zakonu da se za svečani doček Nove godine odustane od prigodnog, svečarskog vatrometa, te da se on u potpunosti zabrani.

Vaše aktivnosti predstavljaju nezakonito i neosnovano miješanje u poslovni odnos dva subjekta od kojih je jedno privatno trgovačko društvo, čime mu činite enormnu ekonomsku štetu i onemogućujete mu pravo na poslovanje. Osim toga, navedeno predstavlja i kazneno djelo, radi čega ćemo poduzeti odgovarajuće pravne korake protiv vaše udruge u cilju zaštite našeg poslovanja – stoji u dopisu koji su poslali Prijateljima životinja

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
4 months ago

Bute tužili, aha, kak si ga kaj.