Udar na standard Hrvata nastavljaju teleoperateri: Hrvatski telekom vjerojatno povećava cijene, a na to bi se mogao odlučiti i A1

hrvatski telekom
Foto: Pixabay

Hrvatski telekom prvi je teleoperater koji se nalazi na korak od poskupljenja. Proizlazi to iz njihove objave na kompanijskoj internetskoj stranici prema kojoj će “dopuniti Opće uvjete poslovanja vezano uz usluge“. Ta dopuna se odnosi, kako se navodi, na eventualne izmjene cijena usluga zbog inflacije, a promjene će stupiti na snagu u prvoj polovici 2023. godine.

Slijedi i pomalo licemjerno objašnjene kako su svjesni da “inflacija utječe na svakoga te smo uveli određene mjere kako bi se ona što manje odrazila na cijenu naših usluga“. Ukratko ovim promjenama Hrvatski telekom uvodi mogućnost usklađivanja cijena usluga s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju objavljuje Državni zavod za statistiku. No, “velikodušni“ Hrvatski telekom ograničio je moguće poskupljenje cijena zbog inflacije na najviše 10 posto, pa ako godišnja inflacija bude veća usklađivanje cijena neće biti veće od navedenih 10 posto.

U obavijesti se još ističe:

Ako želite, svoje usluge možete raskinuti bez plaćanja naknade za pogodnosti/popuste koje ste imali u sklopu usluge. To možete napraviti u roku dva mjeseca od primanja obavijesti uz račun za prosinac koji ste primili u siječnju.

Ako dođe do usklađivanja cijena s inflacijom, informirat ćemo vas na vrijeme, a najkasnije 30 dana prije nego što nove cijene stupe na snagu. U tom trenutku nećete imati pravo raskinuti svoje usluge bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ugovora.

Opisana dopuna Općih uvjeta poslovanja neće se primjenjivati na korisnike Halo Super 30 korisničkog paketa i MAXnet mini usluge, te na korisnike koji ostvaruju popuste temeljem HT-ovog cjenika Popusti za posebne kategorije korisnika.

Ostala pitanja i odgovore na ovu najavu poskupljenja telekomunikacijskih usluga HT-a možete naći OVDJE.

I kao što smo prije naveli korisnicima HT-ovih usluga ostavlja se dva mjeseca da bez naknade raskinu ugovor s tim teleoperaterom. Sjajno, pomislit će neki od nas i potražiti drugog operatera. Najveća konkurencija HT-u na tom tržištu je A1, pa što ne bismo pogledali što oni nude, možda će sinuti nekome od nas spasonosna ideja.

Ali od tog paklenog plana vjerojatno neće biti ništa. Naime, oglasili su se i iz A1. Kako prenosi 24sata i A1 je svojim korisnicima pripremio isto neugodno iznenađenje poput kolega iz Hrvatskog telekoma.

Sukladno Zakonu o obveznim odnosima i stručnom mišljenju HAKOM-a, A1 Hrvatska je svim korisnicima usluga uz mjesečni račun za prosinac 2022. poslala obavijest o uvođenju tzv. indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja. Indeksna klauzula omogućuje operatorima da jednom godišnje usklade cijene usluga sa stopom inflacije i deflacije, što je uobičajena praksa u telekom industriji u svijetu zbog višegodišnjih nestabilnih tržišnih uvjeta i osiguranja nužnih investicija u telekomunikacijsku infrastrukturu“, stoji u priopćenju A1 kojeg prenosi 24sata.

Slučajnost ili nedopušteno dogovaranje o poskupljenju?

Ne treba nikoga iznenaditi ako tim putom krene i naš treći najveći telekom – Telemach. U tom slučaju nikakve promjene operatera vjerojatno neće imati nikakvog učinka jer će svi iskoristiti klauzulu indeksacije, odnosno usklađivanja cijena s inflacijom ili, jednostavnije – poskupljenja.

I tako će telekomi aktivno utjecati na još veću inflaciju u Hrvatskoj. Ne treba zaboraviti da je Hrvatski telekom u njemačkom vlasništvu, a A1 u austrijskom. Tako će dodatni profit kojeg će ovim poskupljenjem naplatiti od Hrvata otići izvan naših granica.

Zanimljivo je i da su se oba najveća telekoma odlučila za moguće poskupljenje u istom trenutku. Slučajnost, ili zabranjeni dogovor, odnosno nedopušteno kartelsko udruživanje? Pitanje je to na kojeg bi odgovor trebala dati mjerodavna državna tijela i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare