Koliko često čistite kuhinjske spužvice: Donosimo tri super savjeta koji će pomoći da uvijek budu čiste

spužvica
Foto: Pixabay

Kuhinjska spužvica neizostavan je dio svake kuhinje – čisti, riba i otklanja prljavštinu, ostavljajući naše posuđe besprijekornim. Ali čak i spužvici treba malo čišćenja jer je ona jedan od najprljavijih predmeta u našim kuhinjama.

Srećom, čišćenje vaše spužvice može biti jednostavno i brzo. Evo tri načina kako je možete očistiti i duže održati čistom.

Koliko se često trebaju čistiti spužvice za suđe?

Kao predmet koji čisti sve nečiste predmete i površine u vašoj kuhinji, ne čudi da je spužva jedan od najprljavijih predmeta u domu. Kako spužvice ne bi postale rasadište raznih bakterija treba ih svakodnevno čistiti (ako ne koristite spužvu svaki dan, svakako je čistite svaki dan kada je koristite). Ovisno o tome koliko često se koriste, spužve treba mijenjati svaka dva  tjedna.

Ali prije nego što počnete strepiti od još jednog kuhinjskog posla, duboko udahnite – uz pomoć nekoliko trikova čišćenje vaše spužve može biti zabavno.

Metoda 1: Izbjeljivač

Kao jedno od najjačih sredstava za čišćenje, čišćenje vaše spužve izbjeljivačem bit će lako, a usput možete očistiti i sudoper.

Nakon što je posuđe gotovo i sudoper je čist, isperite prljavu spužvu i sudoper kako biste ih riješili svih ostataka hrane ili prljavštine.

Zatim napunite sudoper toplom vodom i izbjeljivačem, ulivši 3/4 šalice izbjeljivača u sudoper. Ta se količina može udvostručiti ili utrostručiti ako želite višu razinu vode, čime ćete dezinficirati veći dio sudopera.

Namočite spužvu

Stavite spužvu u otopinu izbjeljivača i vode i ostavite da se namače pet minuta. Nakon što to vrijeme prođe, ispustite vodu iz sudopera, isperite spužvu i pustite je da se osuši na zraku.

Također možete dobiti slične rezultate s bijelim octom – potopite spužvu u posudu s bijelim octom na pet minuta prije nego što je ocijedite i isperete.

Metoda 2: Mikrovalna pećnica

Brzo i jednostavno rješenje za čišćenje spužvice dolazi u jednom od višenamjenskih kuhinjskih uređaja – mikrovalnoj pećnici.

Prije nego što stavite spužvicu u mikrovalnu, isperite je kako biste bili sigurni da u njoj nema velikih ostataka hrane ili mrlja od prljavštine. Osim toga, još jednom provjerite da na spužvi nema metalnih ili plastičnih materijala, jer oni mogu biti opasni.

Zatim namočite spužvicu u malo čiste vode i stavite ju u posudu (suha spužva bi se mogla zapaliti u mikrovalnoj pećnici). Stavite zdjelu u mikrovalnu pećnicu na jednu minutu na najjačoj temperaturi, a zatim ostavite da se zdjela i spužvica ohlade nekoliko minuta prije nego što ih izvadite. Nakon što se ohladi, iscijedite višak vode i uživajte u očišćenoj spužvici.

Metoda 3: Perilica posuđa

Ova metoda traje najduže, ali uključuje i najmanje posla, što je čini odličnim izborom za lijena kasnonoćna čišćenja.

Baš kao kod mikrovalne metode, isperite svoju prljavu spužvu kako biste uklonili sav višak hrane ili prljavštine prije nego što krenete dalje.

Zatim uzmite spužvicu i stavite je u gornju policu perilice posuđa. Za razliku od metode s mikrovalnom pećnicom, metalne jastučiće za ribanje možete čistiti i ovom metodom. Stavite je na pranje s posuđem na visokoj temperaturi. Kada ciklus završi, imat ćete čisto posuđe i čistu spužvu.

Kako duže održavati svoje spužve čistima

Jedan od najboljih načina za produljenje vijeka trajanja vaše spužve ovisi o načinu na koji je skladištite. Prekomjerna vlaga tijekom dugih vremenskih razdoblja može potaknuti razvoj bakterija i klica zbog čega ćete morati ranije baciti svoju spužvicu.

Dakle, kako bi vaša spužvica ostala suha dok nije u akciji, isperite je i iscijedite nakon svake upotrebe. Osim toga, spremite spužvu negdje gdje ima puno protoka zraka kako bi se mogla brzo osušiti, na primjer u stalku za spužvu ili u rupičastom nosaču, piše N1.

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare