Sada je pravo vrijeme da posadite lukovice: Čarobni amarilis uljepšat će u proljeće vaš dom i dugo trajati

amarilis
Amarilis treba čuvati od jakog sunca i propuha / Foto: Pixabay

Amarilis, prugasti sunovrat ili vitezova zvijezda nazivi su za prekrasni cvijet koji možete držati u lončanici u kući, balkonu ili posaditi u vrtu. Amarilis može uljepšati vaš dom i prostor i u zimskim mjesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom vidjeli žele ga imati u svom dom.

U moru proljetnica jedan cvijet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželjeti u svojem domu ili vrtu je amarilis. Već samo ime cvijeta govori nam koliko je poseban. Naime, ta lukovičasta biljka potječe iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka studenog pa do veljače, a cvjeta u svibnju i lipnju, tako da ako mislite da ste zakasnili kako biste je posadili, još niste.

Lukovice amarilisa posadite u tegle i to tako da 1/3 lukovice viri iz zemlje. Amarilisi vole zemlju bogatu humusom i dobro propusnu. Nakon sadnje treba ih malo zaliti, ne previše kako lukovice ne bi istrunule. Teglu nakon sadnje držite na tamnijem mjestu uz temperaturu između 20 i 25 stupnjeva.

Nakon što lukovice puste listove prebacite ih na svijetlo mjesto najbolje prozor.

Pazite da ih ne držite na propuhu jer ga nikako ne vole. Odlično mjesto za njih je prozor na kojem ima dosta svjetlosti. Prozori okrenuti na sjever nisu pogodni za držanje amarilisa, jer na tom mjestu neće cvasti.

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stapku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi te atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narančastoj, crvenoj, bijeloj i dvobojnoj boji, a tolika raznolikost čini je iznimno privlačnom.

Križanjem sorta na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.

Ako se pripremate izreći sudbonosno da, razmislite o amarilisu jer bi se on zasigurno idealno uklopio u romantični buket ili kao samostalna cvjetna dekoracija na stolu, piše zadovoljna.hr.

 

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare