Pacijenti u problemima: U ljekarnama nestašica nekih važnih lijekova. Nema Lupocet šumećih tableta, raznih antibiotika…

ljekarnama
Foto: Gorica.info

Brojni građani u posljednje vrijeme obilaze ljekarne kako bi pronašli lijek koji im treba. U ljekarnama trenutno nije moguće nabaviti više vrsta različita lijekova, od onih koji se koriste za ublažavanje simptoma prehlade i gripe do antibiotika.

Na HALMED-ovom popisu lijekova u nestašici je i Lupocet 1000 šumeće tablete koji sadrži djelatnu tvar pseudoefedrin koja smanjuje oteknuće sluznice nosa i sinusa te pomaže otkloniti začepljenost nosa i čini sinuse prohodnima te time olakšava disanje. Lupocet se koristi i za snižavanje temperature, ublažavanje glavobolje, gripoznih stanja itd. Na popisu se navodi da ovog lijeka nema od siječnja 2022. godine i ne zna se kad će ponovno biti dostupan, piše N1.

Daleron 500 mg tablete sadrži paracetamol pa se također koristi za snižavanje povišene tjelesne temperature. Isto vrijedi i za Daleron 120 mg/5 ml (oralna suspenzija). Niti jedan od ovih lijekova nije dostupan od ljeta prošle godine, a kao razlog nestašice navode se komercijalni razlozi.

Nestašica je i određenih antibiotika poput nekih vrsta Klavocina, Ospamoxa, Augmentina, Betaklava, Zinnata itd. Nedostaje i Decortina koji se, između ostalog, koristi kod bolesti pluća i bronha (npr. bronhialna astma).

Zašto dolazi do nestašice?

Iz HALMED-a ističu da je na hrvatskom tržištu dostupno gotovo 3.500 odobrenih lijekova, ali da se svaki lijek povremeno može naći u nestašici.

– Na našem tržištu trenutačno je dostupno približno 3.500 odobrenih lijekova. Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga, kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje i dr. U Hrvatskoj trenutačno nemamo zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina – poručuju iz HALMED-a.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare