Presuda Općinskog suda u Velikoj Gorici: HAC mora platiti odštetu vozaču koji je Mercedesom na autocesti A3 naletio na srnu

guzva autocesta hac
Gužva nakon nesreće na autocesti A3 kojom upravlja HAC / Foto: Gorica.info

Općinski sud u Velikoj Gorici presudio je ovih dana da Hrvatske autoceste (HAC) moraju platiti bosansko-hercegovačkom državljaninu 3.022,41 eura (22.772,36 kuna) zajedno sa zakonskom zateznom kamatom zbog prometne nesreće koja se dogodila 1. svibnja 2019. godine. Također mu trebaju nadoknaditi i troškove parničnog postupka koji iznose 1.386,89 eura (10.449,50 kuna) sa zakonskim zateznim kamatama.

Tog prvog svibnja 2019. državljanin BiH je u ranojutarnjim satima oko 02:50 sati vozio Mercedes B klase, autocestom A3 Zagreb-Lipovac, poštujući sve odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a posebice ograničenje brzine. U jednom trenutku na kolnik autoceste na mostu Sava kod čvora Križ iznenada je istrčala srna. U naletu na divljač na Mercedesu je nastala znatna šteta, dok je srna nakon udara uginula.

Na automobilu je šteta bila veća od 19.000 kuna, a vozač Mercedesa morao je unajmiti i vučnu službu da mu otegli oštećeni automobil što je platio nešto više od 3000 kuna.

Vlasnik Mercedesa u tužbi je naveo kako smatra da je za ulazak divljači na kolnik autoceste isključivi propust u održavanju zaštitne ograde, što ugrožava sigurnost prometa, ljudi i sudionika u prometu.

Sukladno Zakonu o cestama, Hrvatske autoceste upravljaju i održavaju autoceste. Stoga se divljač ne smije naći na autocesti, navedeno je u tužbi.

Tužitelj je HAC-u 6. kolovoza 2019. podnio odštetni zahtjev, ali su ga oni odbili. Također, tužitelj se obratio Croatia osiguranju, kod kojeg Hrvatski lovački savez ima ugovorenu policu od odgovornosti. No ni tamo nije uspio naplatiti štetu te je podnio sudsku tužbu radi naknade štete.

HAC je isticao na sudu kako pojava divljači na kolniku autoceste nije njihov propust, niti je srna u njihovom vlasništvu već je odgovornost lovačkih društava koja gospodare lovištima s jedne i druge strane dionice autoceste na kojoj se dogodila nesreća.

Vozač i suvozač su na sudu kazali kako je u ranojutarnjim satima na autocestu u jednom trenutku ispred automobila iskočila srna, te da u tom dijelu autoceste nema javne rasvjete.

“Budući da nije primijetio srnu prije nego je iskočila ispred automobila, nije imao vremena kočiti, već je u brzini od oko 110 km/h prednjim dijelom automobila udario u srnu. Automobil nije bio u voznom stanju, budući je bio dosta oštećen, te je šlep službom prevezen na popravak u BiH“, navodi se u obrazloženju presude.

Na sudu su saslušani i cestarski ophodari i sudski vještak koji su potvrdili ono što je tvrdio tužitelj.

Presuda je nepravomoćna pa se HAC, ali i vozač na nju mogu žaliti Županijskom sudu.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare