FOTO Izložba “Neustrašive žene” otvorena u Galeriji Galženica: 100 žena koje su promijenile Hrvatsku

neustrašive
Foto: Lucija Tomić

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” otvorena je u utorak u Galeriji Galženica. Putujuća je to izložba ilustracija koja je započela svoje putovanje prošle godine na sam Dan žena i to upravo u Zagrebačkoj županiji, točnije u Gradskom muzeju Jastrebarsko. Nakon turneje po 10 hrvatskih gradova stigla je i u Veliku Goricu, kao prvoj ovogodišnjoj postaji.

Tea Gudek Šnajdar, voditeljica Galerije Galženica izrazila je zadovoljstvo gostovanjem ove hvalevrijedne izložbe, a kustosica izložbe Sonja Švec Španjol službeno je otvorila izložbu napominjući kako su “izloženi radovi 23 ilustratorice, koje su koristile olovku, tuš, akvarel, pastel pa do onih digitalnih, a ima i karikatura”.

Izložba objedinjuje 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta – napominje Švec Španjol.

Izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” i ‘Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku’, a otvorenju je prisustvovala i začetnica ideje o izložbi Ivana Glavaš Bakija.

Među zaslužnim ženama predstavljenima na izložbi našle su se modne dizajnerice, balerine, kiparice, književnice, kostimografkinje, operne pjevačice, dramske umjetnice, učiteljice i pedagoginje, novinarke, sportašice, pjevačice, slikarice, književnice, političarke, liječnice, sutkinje, oceanografkinje, pedijatrice, prevoditeljice i esejistice, glazbenice, antropologinje, atletičarke, astrofizičarke, muzeologinje.

Zaslužnih žena u našoj povijesti bilo je doista na svim poljima. Najdojmljivija ilustracija posvećena je kraljici Jeleni, koja je vladala u 10. stoljeću kao samohrana majka i ostala upisana u povijest kao pravedna, humana i blaga vladarica.

Na izložbi posjetitelji mogu do 23. siječnja ove godine razgledati 100 ilustracija poznatih hrvatskih ilustratorica: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Hollingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Ljubitelji kulture u Velikoj Gorici pokazali su kako vole i cijene ovakva događanja i u velikom su broju došli, unatoč jakoj kiši. Prije nego izložba nastavi svoje putovanje diljem Hrvatske svakako preporučamo da ju pogledate, jer je osim umjetničke, naglašena i edukativna nota o ženama koje su svakako zadužile Hrvatsku.

neustrašive

neustrašive

neustrašive

neustrašive

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare