Međunarodni dan zagrljaja: Zagrlite drage osobe. Grljenje smanjuje stres i pojačava osjećaj sreće

zagrljaja
Foto: Pixabay

Međunarodni dan zagrljaja obilježava se svake godine 21. siječnja. Grljenje ima jako puno pozitivnih učinaka na zdravlje, smanjuje stres, osjećaj anksioznosti, a kada nas netko zagrli, raste razina endorfina koji djeluju na mozak i smanjuju bol.

Međunarodni dan zagrljaja osmislio je američki svećenik Kevin Zaborney, davne 1982. godine. On je smatrao da nam je potrebno pet do šest zagrljaja na dan kako bi nam život bio duži i ljepši. Psiholozi ističu kako je grljenje ljekovito i da je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan kako bi preživio, osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 na dan da bismo napredovali.

Postoje različite vrste zagrljaja te svaki od njih šalje drugačiju poruku, na primjer imamo medvjeđi zagrljaj kod kojeg je jedna ruka preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomjerno.

U ljubavnoj verziji, muškarac može i podići djevojku s tla. Zatim imamo i čeoni zagrljaj kod kojeg ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo, i poruku koju šalje je uglavnom ljubavna.

Svaki dan bi trebao biti Međunarodni dan zagrljaja jer nam je to potrebno u životu kako bi funkcionirali normalno i živjeli sretnije jer zagrljaj pobuđuje sreću i bliskost među ljudima. Zagrljaji su bitni ne samo za naše fizičko zdravlje nego i mentalno.

I zato danas zagrlite osobe koje su oko vas, pokažite im da su vam važne. Možete ponuditi zagrljaj i nepoznatim osobama na ulici, ako one to žele.

 

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare