Liječnik hitne osuđen za smrt pacijenta: Mora platiti djeci preminulog muškarca oko 9.600 eura za duševne boli

liječnik
Foto: Gorica.info

Liječnik hitne pomoći pravomoćno je osuđen za kazneno djelo nepružanja medicinske pomoći pacijentu koji je preminuo tijekom intervencije.

Dobio je osam mjeseci uvjetnog zatvora zbog slučaja iz ožujka 2008. koji se dogodio u Petrinji. Ovih dana liječnik je opet završio na sudu, i to zbog odštete koja je plaćena djeci preminulog 42-godišnjaka.

Liječnik je osuđen jer “nije pružio neodgodivu medicinsku pomoć osobi kojoj je takva pomoć potrebna zbog izravne opasnosti za njezin život čime je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi – nepružanjem medicinske pomoći”, piše Danica.hr.

Nesretni muškarac s dvoje djece živio je u stanu 500 metara udaljenom od hitne i Doma zdravlja.

Kobnog dana djeca su hitnu nazvala u 6.20 ujutro pa narednih 29 minuta u osam navrata upućivali pozive za pomoć te im je dežurna dispečerica davala upute za postupanje sa ocem. Za cijelo to vrijeme sin je sukladno uputama pružao pomoć ocu i pokušavao ga reanimirati.

Djeca su o svemu što se događalo telefonskim putem u Njemačku obavještavali i majku. Liječnik se pak po dolasku verbalno sukobio sa sinom jer ga je on napao napao da gdje su toliko dugo. Liječnička je intervencija trajala 20-ak minuta, a muškarac je preminuo.

Zbog osjećaja straha, šoka, nemoći i panike kod djece liječnik je trebao “za vrijeme predmetne medicinske intervencije prema njima primijeniti pažnju koja uključuje podršku i razumijevanje, a ne autoritativan nastup”, navodi se u presudi. Zato mora platiti odštetu za duševne boli i povredu prava osobnosti.

Sud je presudio kako osuđeni liječnik djeci mora platiti ukupno oko 9.600 eura, odnosno oko 73.000 kuna plus kamate. Odštetu je već podmirio Dom zdravlja, a liječnik im mora vratiti taj novac, ako presuda postane pravomoćna, piše Danica.hr.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare