Dvije skulpture Mladena Mikulina privremeno postavljene na Trg Stjepana Radića

skulpture
Foto: Galerija Galženica

Na Trgu Stjepana Radića privremeno su postavljene dvije skulpture goričkog kipara Mladena Mikulina. Uvod je to u izložbu koja će se u Galeriji Galženica otvoriti u petak, 27. siječnja u 19 sati.

Skulpture koje su postavljene izvan galerije, na prostor Trga su skulptura „Miroslav Krleža“ koja prikazuje književnika kako sjedi, a prigodno je postavljena ispred Knjižnice Galženica. Druga je skulptura „Golubica“, izrađena od nehrđajućeg čelika.

Mladen Mikulin autor je više javnih skulptura u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu (Spomenik fra Grgi Martiću (1994.), Hrvatski sokol u Maksimiru (1996.), Čovjek s kolutom (2003.) i Velikoj Gorici (Ptica, na zemlji (1988.), Stjepan Radić (1999.), Kalvarija (2002.), Franjo Tuđman (2005.), Golubica, spomenik palim braniteljima Velike Gorice (2008.), Franjo pl. Lučić (2009.).

Izložbom u Galženici pružiti će se presjek Mikulinovog opusa, od ranijih radova nastalih u drugoj polovici 1980-ih, pa sve do onih recentnijeg datuma. Mladen Mikulin isključivi je izvođač svojih kipova, te ih stvara od ideje do konačne izvedbe. Zbog suženog izbora motiva, te većih dimenzija skulptura, radovi mu odišu monumentalnošću, ističu iz Galerije Galženica.

Na izložbi će se predstaviti izbor iz Mikulinove dugogodišnje karijere, koji će pružiti odličan uvid u rad ovog kipara.

Zanimljivost iz njegove karijere je kako je 1981. godine, prije upisa na Likovnu akademiju, izradio kamenu bistu poznatog glazbenika Jima Morrisona, koja je uz dopuštenje konzervatora bila postavljena na grob slavnog glazbenika u pariškom groblju Pere Lachaise.

Skulptura je nakon nekoliko godina ukradena, a Mikulin je za grob izradio novu posmrtnu masku čije postavljanje na grob glazbenika je u završnoj fazi. Prije putovanja posmrtne maske Jima Morrisona u Pariz, biti će izložena na ovoj izložbi u Galeriji Galženica.

Izložba se može razgledati do 24. ožujka. Ulaz je besplatan.

   

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare