Hrvati sve više voze stare automobile: Prosječna starost vozila iznosi 14,5 godina, a novih je manje od 5 posto

vozila
Foto: Gorica.info

Po hrvatskim cestama prometuje 2,5 milijuna registriranih vozila prosječne starosti 14,5 godina. Ako ovu brojku usporedimo  s podacima za 2017. vidimo da su nam vozila sve starija. Te godine prosječna starost automobila bila je 13,68 godina. Očito naši građani više kupuju rabljene limene ljubimce nego nove do kojih je u zadnje dvije godine sve teže i doći.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, čak 67,7 posto registriranih automobila ima deset i više godina. Na drugom su mjestu ona stara šest do devet godina (14,9 posto), zatim od dvije do pet godina (12,9 posto), a vozila stara do godinu dana najmanje su zastupljena, ima ih 4,6 posto.

Stanje u kakvom su naša vozila otkrivaju i podaci s tehničkih pregleda. Na redovitom tehničkom pregledu od ukupno pregledana 2,3 milijuna vozila njih čak 431.625 proglašeno je neispravnima.

Na pregledanim automobilima utvrđeno je ukupno 2,4 milijuna pogrešaka, od čega najviše na svjetlima – 23,8 posto, a slijede pogreške na kočnicama i pratećim sklopovima s 22,4 posto. Na trećem mjestu su nepravilnosti na samonosivoj karoseriji, šasiji i ostalim dijelovima, a slijede pogreške na motoru te osovini, kotačima, gumama i ovjesima. Zabilježene su i brojne nepravilnosti na opremi, točnije, njih 74,7 tisuća, ali se i taj broj smanjio u usporedbi s 2021. godinom, kada su na opremi zabilježene 84 tisuće nepravilnosti.

Na našim cestama sve je više i automobila na električni i hibridni pogon. Primjerice, prije dvije godine hibridni pogon imalo je 15,9 tisuća osobnih automobila, a prošle godine taj se broj popeo na 26,4 tisuće. Potpuno električni pogon imale su tri tisuće osobnih vozila u 2021., a lani ih je bilo 4,8 tisuća.

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare