Forum žena povodom Dana crvenih haljina: Pozivamo Goričanke da idu na neurološke preglede i nauče prepozanti simptome moždanog udara

crvenih haljina
Foto: Forum žena

Forum žena goričkog SDP-a uputio je javnosti priopćenje povodom javnozdravstvene akcije “Dan crvenih haljina” u kojem poziva Goričanke da idu na preventivne neurološke preglede i nauče prepoznati simptome moždanog udara. Priopćenje donosimo u nastavku.

Danas je “Dan crvenih haljina” – prvi petak u veljači kada nosimo crveno i podržavamo borbu protiv moždanog udara u žena. Ova javnozdravstvena i edukativna akcija organizira se peti, jubilarni put diljem Hrvatske, a ove godine želimo da i Velika Gorica bude dio te borbe i podrške ženama koje su ga preživjele.

Osnovni cilj akcije “Dan crvenih haljina” je podizanje svijesti javnosti o posebnostima rizičnih čimbenika moždanog udara u žena, na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma te potrebu promjena načina života i navika, kao i edukacija o simptomima i važnosti brze reakcije okoline.

Nepobitna je činjenica da se moždani udar može dogoditi svakoj od nas bez obzira na životnu dob i da od njega umire veći broj žena nego muškaraca. Međutim, nepobitna je i činjenica da ga je moguće i spriječiti brigom o svome zdravlju i zdravim životnim navikama kako bi smanjili mogućnost moždanog udara.

Svaka od nas zna barem nekoga tko je preživio ovu tešku bolest i brojne posljedice s kojima se dalje mora živjeti. Moždani udar velika je opasnost za žene, jer svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, a u dobi od 20 do 39 godina moždani udar je dva puta češći u žena nego kod muškaraca.

Čak 80 posto moždanih udara može se spriječiti

prim. dr. sc. Svjetlana Šupe

Za ovu prigodu nas je prim. dr. sc. Svjetlana Šupe, neurologinja, subspecijalistkinja intenzivne medicine i članica Organizacijskog odbora “Dan crvenih haljina” upozorila na zabrinjavajuće podatke: svaka četvrta osoba tijekom života pretrpi neki oblik moždanog udara, jedna od pet žena će dobiti moždani udar, svake četiri minute jedna osoba u svijetu umre od moždanog udara, jedna od 3 žene će umrijeti od moždanog udara, moždani udar je vodeći uzrok invaliditeta.

Ono čemu nas neurologinja Šupe podučava, sa svrhom edukacije i pomoći ženama, je da se preko 80% moždanih udara može spriječiti prepoznavanjem, kontrolom, prevencijom i liječenjem rizičnih čimbenika za moždani udar uz izmjenu načina života i prehrambenih navika.

Postoji 10 ključnih rizičnih čimbenika za moždani udar (MU) na koje se može utjecati: povišeni krvni tlak, povećane masnoće u krvi, šećerna bolest, poremećaji srčanog ritma, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, povećana tjelesna masa, fizička neaktivnost, sjedeći način života, način prehrane. Isto tako napominje kako je važno prepoznati najčešće simptome moždanog udara, a koje opisuje akronim GROM!

Žene, pripazite na ove simptome

Međutim, kod žena postoje i posebni, nespecifični simptomi: iznenadne promjene ponašanja i stanja svijesti (uznemirenost, zbunjenost i dezorijentacija, nagla pospanost, nesvjestica), nagla glavobolja, nestabilnost, mučnina uz povraćanje, štucanje, opća malaksalost, epileptički napadi, iznenadno lupanje srca…

Neurologija Šupe naglašava što svaka žena može učiniti već danas i na koje sve načine možemo prevenirati i značajno smanjiti rizik nastanka moždanog udara te savjetuje da budemo: tjelesno i društveno aktivne, redovito vježbamo, uvedemo pravilnu i redovitu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjimo unos soli, šećera i masnoća, pri čemu ističe vrijednost „mediteranskog tipa prehrane“.

Slijedom porazne statistike o broju žena koje umiru od moždanog udara, pozivamo Goričanke da idu na preventivne neurološke preglede, nauče prepoznati simptome upozorenja i odmah zatraže pomoć, jer je pravovremena reakcija i svaka minuta ključna za ishod, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Ivana Mlinar, predsjednica Foruma žena.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare