Poznati lijek za štitnjaču mijenja sastav: Stiglo upozorenje pacijentima koji ga koriste

štitnjaču
Foto. Matej Crnogaća

Mijenja se sastav lijeka Letrox tablete koje se koriste u liječenju hipotireoze (nedostatnog lučenja hormona štitne žlijezde). Hrvatska agencija za lijekove objavila je kako će nova formulacija lijeka Letrox tablete pacijentima koji ga koriste za štitnjaču biti dostupna od 9. veljače. U objavi ističu kako nova formulacija tableta ima poboljšanu stabilnost djelatne tvari tijekom cijelog roka valjanosti lijeka.

– Preporučuje se pažljivo praćenje bolesnika koji prelaze na novu formulaciju Letrox tableta jer kod zamjene tableta može doći do neravnoteže hormona štitne žlijezde. Praćenje uključuje kliničku i laboratorijsku procjenu kako bi se osiguralo da svaki pojedini bolesnik i dalje uzima odgovarajuću dozu.

Osobitu je pozornost potrebno posvetiti osjetljivim skupinama (npr. bolesnicima s rakom štitne žlijezde, kardiovaskularnom bolešću, trudnicama, djeci i starijim osobama) – navode iz Halmeda.

Bolesnicima savjetujte da uzimaju novu formulaciju Letrox tableta na potpuno isti način kao i staru formulaciju. Također im savjetujte da se obrate liječniku zbog neophodnog pažljivog praćenja tijekom prelaska s jedne vrste tableta na drugu.

Nakon što počnu uzimati novu formulaciju, bolesnici ne bi smjeli više uzimati staru formulaciju Letrox tableta.

Lijek Letrox primjenjuje se u liječenju hipotireoze (nedostatnog lučenja hormona štitne žlijezde) te za stanja, neovisno o tome jesu li povezana s hipotireozom, u kojima je neophodno potisnuti lučenje tireotropina (hormona koji stimulira rad štitne žlijezde, TSH).

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare