Zanimljiva rasprava u Pučkom učilištu: Mladi Goričani ispričali iskustva o razmjeni i školovanju u inozemstvu

razmjeni
Foto: Lucija Tomić

U Pučkom otvorenom učilištu u organizaciji Rotary kluba Velika Gorica, u četvrtak navečer moglo se čuti sve o razmjeni učenika. U Gradskoj vijećnici održano je predavanje za učenike na temu: Programi mobilnosti za mlade u inozemstvu: osobna iskustva mladih.

Na samom početku Ivan Bekavac, predsjednik Rotary kluba Velika Gorica izrazio je zadovoljstvo što mladi ljudi iskazuju interes za razmjenu učenika koje je iznimno životno iskustvo i što će oni koji o tome razmišljaju imati priliku čuti iz prve ruke kako to u stvarnosti izgleda.

Glavni gosti predavanja bili su učenici koji su podijeliti svoja iskustva nakon dugoročne razmjene, a koja uključuje stanovanje i pohađanje nastave u stranoj zemlji. Dugoročni program razmjene u pravilu traje jednu školsku godinu, tijekom koje se pohađa škola, a učenici na razmjeni žive s jednom ili nekoliko obitelji u zemlji domaćinu. Takav program namijenjen je učenicima srednjih škola od 1. do 4. razreda.

Na panel predavanju namijenjenom srednjoškolskim učenicima moglo se čuti s kakvim se sve izazovima i prednostima susreću oni koji su se odlučili na razmjenu te zašto je razmjena učenika najbolja odluka koja se može donijeti pojasnili su “ambasadori” Rotary kluba iz Hrvatske.

Učenik na razmjeni Pierson Mellwig koji pohađa gimnaziju u Velikoj Gorici usporedio je život i školovanje u SAD-u iz kojeg on potječe i ono kako danas živi u Velikoj Gorici.

Lara Šembera, Lana Turk, Iva Jajčinović, Josip Turk i Vinko Alilović (online) su podijelili s publikom kako to izgleda u stvarnosti sama razmjena. Govorili su o svim prednostima tog pothvata i svim stvarima koje možete naučiti, upoznati i istražiti. Stjecali su nova doživotna prijateljstva, upoznavali novi kulturu i običaje, usavršavali jezik, učili mnogo o drugačijem načinu života na drugom kontinentu. Svi odreda naglašavaju kako je bilo bitno izaći iz svoje komfort zore, jer na taj način naučite više cijeniti ljude i sve ono što imate.

Host family, odnosno obitelj u koju ste smješteni za vrijeme razmjene se mijenja svaka 3,5 mjeseca i promijeni ih se u pravilu dvije do tri. Na razmjeni uvijek imate nekoga kome se možete obratiti i potražiti pomoć ako nešto nije u redu ili ako s nečime niste zadovoljni. Napomenuli kako je srednja škola u Americi bitno drugačija nego naša. Ono što ističu je biranje predmeta koje želite učiti, a posebno se ističe važnost sporta kojem Amerikanci posvećuju ogromnu pažnju. Najčešće stipendije upravo su sportske.

razmjeni

Wake Forest, Pennsylvania i London u Kanadi, samo su neka mjesta u kojima su naši učenici bili na razmjeni za koju imaju samo riječi hvale. Steći iznimno samopouzdanje i samostalnost je odlika s kojom se vraćamo svi koji smo bili na razmjeni – moglo se čuti od svih mladih panelista na predavanju.

Sudionici predavanja mogli su, između ostalog, saznati i da su u ovom trenutku otvorene prijave za dugoročne i kratkoročne razmjene u sklopu Rotary International i to do 10. veljače ove godine. Za dugoročne razmjene koje traju jednu školsku godinu kandidati su od 15 do 17 godina starosti. Kratkoročna razmjena traje u pravilu dva tjedna, a dobna granica je od 15 do 25 godina.

Zemlje koje potencijalni kandidati razmjene mogu odabrati i s kojima Rotary klub trenutno surađuje su: SAD, Kanada, Tajvan, Meksiko, Finska, Francuska i Njemačka. Da biste mogli biti kandidat razmjene morate biti vrlo dobar ili odličan učenik.

Na samom kraju je Lovro Brletić, predsjednik Rotaract kluba Velika Gorica pozvao sve na članstvo, druženje i humanitarne akcije u njihovoj organizaciji. Ujedno bećava puno druženja i lijepih stvari koje s njima možete doživjeti.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare