Hrvatski zavod za javno zdravstvo: Broj oboljelih od gripe polako se smanjuje. U ovoj sezoni umrlo 11 osoba

oboljelih
Foto: Gorica.info

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) javljaju da se broj oboljelih od gripe polako smanjuje. Do 12. veljače, odnosno u 6. tjednu ove godine zabilježeno je 3.696 slučajeva gripe, što je manje u odnosu na  4.115 prijava zaprimljenih u 5. tjednu. Ove brojke pokazuje da pada broj zaraženih osoba.

Do sada je zabilježeno 27.183 prijava oboljelih od gripe. Najviše zaraženih je uobičajeno djece predškolske i školske dobi, a najmanje osoba u dobi od 65 godina i više.

Najveći broj zaraze gripom na 100.000 stanovnika zabilježen je u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Od gripe u ovoj sezoni umrlo 11 osoba

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.

Tijekom ove sezone prijavljeno je jedanaest smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, navode iz HZJZ-a. Inače, tjedan ranije, naveli su da je do sada zabilježeno osam smrtnih slučajeva.

U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u 6. tjednu i dalje prevladava virus gripe A (85%), uz udio virusa gripe B od 15%. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, nešto je više potvrđenog virusa gripe A/H3N2 (53%) u odnosu na virus gripe A/H1N1 koji  čini 47% svih subtipiziranih uzoraka.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare