Most traži odgovornost gradske uprave i gradonačelnika Ačkara zbog preskupog grijanja

grijanja
Foto: Gorica.info

Vijećnici Mosta Ivan Bekavac i Damir Slojšek uz podršku saborskog zastupnika Nikole Grmoje održali su četvrtak konferenciju za novinare o problemima grijanja u Velikoj Gorici.

Slojšek je podsjetio kako je gotovo prije dvije godine potpisan sporazum o suradnji na modernizaciji toplinskog sustava između HEP Toplinarstva i Velike Gorice.

– Prema podacima računa, od 1. travnja 2023.cije na kWh biti će bez subvencija cca 2,7 puta veća nego sada. U odnosu na cijenu u Zagrebu u Velikoj Gorici je je bila dvostruko do trostruko veća cijena grijanja. Tim sporazumom Grad Velika Gorica obvezao se ishoditi analizu sustava grijanja, sanitarne tople vode, te obračuna potrošnje toplinske energije na primjeru pilot projekta nekoliko višestambenih zgrada. Što je od navedenog učinjeno, gdje su rezultati pilot projekta obećanog prije dvije godine – zapitao je vijećnik Slojšek.

Pozvao je gradsku upravu da provode obveze iz sporazuma s HEP Toplinarstvom na korist građana. Cijenu energije po kwh određuje HEP. Zašto cijena nije smanjena ili ostala barem manja kad je HEP Toplinarstvo učinio određene modernizacije toplovoda i toplana. Gdje je ta analiza, mi kao gradski vijećnici nemamo te informacije što je napravljeno – zanimalo je Slojšeka.

Goričani plaćaju preskupo grijanje 

Ivan Bekavac uputio je pitanje gradonačelničku Ačkaru do kada će građani Velike Gorice plaćati preskupo grijanje, dva do tri puta skuplje nego u Zagrebu i što će biti kada država prestane plaćati dio računa? Kao primjer naveo je cijenu grijanja u prosincu i studenom za stan od 30 do 60 kvadrata bila od 1000 do 1500 kuna što je ogromna cijena.

Podsjetio je kako je HEP Toplinarstvo poduzelo nešto u kotlovnicama u smislu poboljšanja, u distribuciji smanjilo gubitke izolacijom cjevovoda i obnovom opreme u nekim našim toplinskim podstanicama. No o mogućnostima smanjivanja troškova grijanja za građane nema smisla razgovarati samo s HEP-om, a da grad nije uključen u traženje rješenja – poručio je Bekavac.

– Ako su troškovi ostali isti ili veći, riječ je o neuspješnim projektima, a slično je u upravljanju i zgradarstvu i u zgradama. Provedene su obnove zgrada, najavljivane uštede 60 posto, negdje i više. Nažalost, to se nije dogodilo prema očekivanjima. Već godinama GSG Velika Gorica ne vodi dovoljno brige o podešavanju ventila i grijanja u zgradama što za posljedicu ima i neučinkovito preskupo grijanje. Iz medija doznajemo kako su na području grada otkriveni geotermalni izvori temperature vode od 90 C te pozivamo upravu Grada da poduzmu potrebne aktivnosti kako bi se istražila mogućnost iskorištavanja ove toplinske energije u svrhu grijanja. Ni tu nije bilo sustavne reakcije – rekao je Bekavac.

Kaže da je previše otvorenih pitanja oko grijanja te da traže odgovornost i rješenje za korist građana.

– Zajednički nazivnik svih ovih problema je gradonačelnik Ačkar koji je odgovorna osoba kao jedini član skupštine u gradskim poduzećima ili po funkciji gradonačelnika – poručio je Grmoja.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Davorin Horvat
Davorin Horvat
1 year ago

Sadašnja vlast (Ačkar) je nasljednik bivše vlasti (Barišić) koja nije i ne želi ništa napraviti. Svi se pozivaju na neke ugovore, a sve je to obmana, nesposobnost i pomanjkanje volje za rješenjem. Ne znam kako će se plačati grijanje slijedeće sezone.