Nedjeljom više neće raditi trgovine ni pekarnice: Bit će otvorene tržnice, trgovine na benzinskim pumpama i kiosci

trgovine
Foto: Gorica.info

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila konačni prijedlog Zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene. Trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili, a novi zakon bi stupio na snagu 1. srpnja, kazao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Filipović je na sjednici Vlade istaknuo kako se konačnim prijedlogom Zakona o trgovini uređuje temeljno pravo radnika u trgovini na tjedni odmor te se rješava pitanje ravnoteže između privatnog i poslovnog, što se u svim istraživanjima javnog mijenja pokazalo kao nešto jako važno građanima.

Radno vrijeme u trgovini regulira se na način da su trgovine zatvorene nedjeljom i onda kada su blagdani, a tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju od 90 sati – rekao je ministar Filipović.

Nedjeljom i blagdanima ne bi radile ni pekarnice.

Iznimno, neradna nedjelja ne primjenjuju se na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, luka otvorenih za javni promet, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Neradna nedjelja ne primjenjuje se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Nedjeljom će smjeti raditi kiosci od sedam do 13 sati.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare