Sedam postavki iPhonea koje ga mogu učiniti jednostavnijim za korištenje starijim osobama

starijim
Foto: Freepik

Prema istraživanju Pew Research Centra iz 2021., čak 71 % starijih osoba između 65 i 74 godina koristi pametni telefon. Iako se brojke odnose na Ameriku, taj je trend u porastu i kod nas. No odluka koji mobitel kupiti roditeljima ili baki i djedu – nije uvijek laka.

Odlučite li se za niskobudžetni telefon s lošim hardverom i sporim softverom, starijoj osobi otežat ćete privikavanje na novu tehnologiju. To ne znači kako vašem djedu ili baki treba najnoviji iPhone 14, ali više se isplati uložiti u kvalitetniji uređaj koji ćete potom naknadno prilagoditi potrebama vašeg seniora.

U nastavku objašnjavamo kako to napraviti na primjeru iPhone uređaja.

Povećajte veličinu slova

Starije osobe često imaju poteškoća s vidom. Srećom, iPhone uređaji imaju lako prilagodljivu veličinu slova u postavkama.  Evo kako povećati tekst na iPhoneu:

Pronađite ikonu “Postavke” na početnom zaslonu iPhonea

Kliknite “Pristupačnost”

Nakon toga nađite i kliknite na “Veličina zaslona i teksta”

Odaberite “Veći tekst”

Pri dnu zaslona pomaknite klizač udesno za povećanje veličine teksta.

Osim veličine teksta, možete prilagoditi kontrast i oblik tipki kako bi sadržaj bilo još lakše pročitati.

Povećajte sadržaj na zaslonu

Osobe koje imaju poteškoća s gledanjem sadržaja na iPhoneu mogu povećati cijeli zaslon ili njegove dijelove kako bi bolje vidjeli tekst, ikone i druge elemente na zaslonu.

Riječ je o opciji “Zoom” koja se nalazi u postavkama pristupačnosti uređaja. Čim je uključite, čitav sadržaj na zaslonu uređaja odmah se poveća. Nakon toga elemente dodatno zumirajte tako da dvaput dodirnete zaslon s tri prsta.

Uključite čitač zaslona

Apple pametni telefoni imaju tri vrste čitača zaslona koje korisnicima s poteškoćama vida daju glasovna uputstva ili informacije o tome što se nalazi na zaslonu.

Čitanje odabira (Speak Select) omogućuje slušanje označenog teksta. Kada je Speak Select uključen, korisnik može označiti tekst na bilo kojoj stranici, uključujući e-poštu, web stranice i druge aplikacije, a zatim odabrati “Govor” u izborniku. iPhone će tada naglas izgovoriti odabrani tekst.

Čitanje zaslona (Speak Screen) omogućuje korisnicima da čuju sadržaj cijelog zaslona na iPhoneu. Kada je ova značajka aktivirana, iPhone će naglas pročitati sve što je na ekranu, uključujući tekst, izbornike i sve ostale elemente. Ovu značajku možete koristiti u bilo kojoj aplikaciji tako da s dva prsta prođete s vrha zaslona prema dolje.

VoiceOver čita tekst naglas i opisuje elemente na ekranu kada ih dodirnete. Također omogućuje korisnicima korištenje gesti za navigaciju zaslonom i podešavanje postavki. VoiceOver možete koristiti za pristup bilo kojoj značajki ili aplikaciji na iPhoneu.

Prve dvije opcije jako su slične te ih mogu koristiti pojedinci koji slabije vide.

VoiceOver je pak naprednija funkcija za osobe sa slabim vidom ili za slijepe. Mnogo je složeniji za korištenje od prve dvije opcije, no može biti vrlo koristan jer čita sadržaj stranice, ali služi i kao vodič za navigaciju kroz iOS uređaje.

Foto: Freepik

Uključite virtualnu asistentica Siri

Virtualna asistentica jedna je od najpopularnijih značajki iPhone pametnih telefona. Zove se Siri, a omogućuje korisnicima dobivanje informacija i izvršavanje zadataka pomoću glasovnih naredbi umjesto pritiskanja gumba ili korištenja tipkovnice. To je vrlo korisno starijim i drugim osobama koje imaju problema s finom motorikom.

Siri može postaviti alarm ili podsjetnik za određeno vrijeme, pročitati vremensku prognozu, otvoriti aplikacije, pronaći lokaciju na karti, uputiti poziv ili poslati poruku…

Siri nažalost još uvijek nije dostupna na hrvatskom jeziku pa ovu značajku mogu koristiti samo osobe koje razumiju i govore jedan od dvadesetak stranih jezika kao što su engleski, njemački, francuski, španjolski ili ruski.

Postavite automatsko zaključavanje zaslona

Automatsko zaključavanje zaslona je značajka koja zaključava iPhone nakon određenog vremenskog intervala neaktivnosti kako bi se spriječilo neovlašteno korištenje uređaja. Ova je značajka korisna starijim osobama kako ne bi slučajno otvorile neku od aplikacija ili uputili poziv dok ne koriste uređaj.

Pritom u postavkama pronađite najlakši način kako će stariji korisnik otključati uređaj. To može biti pomoću šifre ili skeniranja lica te otiskom prsta na starijim modelima iPhonea.

Uređaj je moguće otključati bez šifre ili biometrije, no to nije preporučljivo iz sigurnosnih razloga.

Postavite svjetlosne notifikacije

Svjetlosne notifikacije alat su s kojim starije osobe s oštećenjem sluha nikada neće propustiti poziv, poruku ili drugu važnu obavijest. Zato omogućite LED bljeskalicu koja će treperiti pri svakom primitku obavijesti.

Osim aktivacije bljeskalice, postavite da mobitel istovremeno zvoni i vibrira tijekom poziva i obavijesti kako biste što lakše stupili u kontakt sa starijim korisnikom mobitela.

Omogućite uspostavljanje hitnog poziva

Starije su osobe češće izložene hitnim situacijama poput pada, srčanog udara ili drugih zdravstvenih problema te je u takvim situacijama ključan brz dolazak hitne pomoći.

Značajka hitnog poziva omogućuje korisnicima iPhone da upute poziv hitnim bez otključavanja zaslona kako bi brzo i bez odgađanja potražili pomoć.

Točnije, potrebno je istovremeno pritisnuti i držati bočnu tipku za paljenje i gašenje uređaja te jednu od tipki za regulaciju glasnoće. Opciju je također moguće aktivirati tako da se tri puta zaredom pritisne gumb za paljenje uređaja. Kada se na zaslonu pojavi opcija biranja hitnog poziva, pritiskom na zeleni gumb pozvat ćete hitne službe.

Misao za kraj

iPhone traje godinama i jednostavan je za navigaciju, što ga u startu čini odličnim odabirom za starije osobe. Kada tome pridodate ove jednostavne prilagodbe, starije osobe brže nauče koristiti uređaj, lakše održavaju kontakt sa svojom obitelji i prijateljima, jednostavno pristupaju informacijama i zabavi te brzo zatraže pomoć u hitnim situacijama.

Autorica: Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare