Sastaje se Gradsko vijeće: Na dnevnom redu preimenovanje ulica, raspuštanje MO Rakitovec, suci porotnici i aglomeracija

vijeće
Foto: Gorica.info

Gorički gradski vijećnici sastat će se u utorak na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća. Na dnevnom redu je 15 točka o kojima će vijećnici raspravljati nakon Aktualnog sata.

Među njima su i dvije odluke o imenovanju ulice u Gradskoj četvrti Miljenko Granić i naselju Gradići.

Domovinski pokret predlaže da se prostor oko spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata Golubica nazove Park velikogoričkih branitelja. Na ovaj prijedlog se nije očitovala Gradska četvrt Miljenko Granić odnosno nisu imali većinu za donošenje odluke.

Park bi obuhvatio prostor oko spomenika omeđen Zagrebačkom, Ulicom dr. Jurja Dobrile, Gradskim grobljem i stazom prema istočnom ulazu u groblje.

Vijeće Mjesnog odbora Gradići predložilo je da poznati hrvatski košarkaš Dražen Petrović dobije ulicu u ovom naselju. Vijeće je za ovu inicijativu dobilo pozitivno mišljenje obitelji Petrović i jednoglasnu podršku svih članova Vijeća. Nova ulica se nalazi na ulazu u naselje kada se dolazi iz smjera Kušanca i dosad je spadala pod Ulicu kralja Tomislava.

U prvoj verziji objavljenog dnevnog reda nalazio se i prijedlog vijećnika Gorana Beusa Richemberga da se dio Zagrebačke ulice/ceste, od ulaza u naš grad do granice sa Zagrebom odnosno do Velikog Polja, imenuje Avenijom Pere Pirkera.

Kako je obrazložio vijećnik Beus Richembergh inicijativa je pokrenuta u čast 95. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti hrvatskog domoljuba Pere Pirkera, zagrebačkog gradonačelnika od 1963. do 1967. godine. U njegovom mandatu sagrađena je nova cesta Zagreb – Velika Gorica. Međutim, naknadno je ova točka skinuta s dnevnog reda. Možda ćemo više detalja o razlozima micanja s dnevnog reda doznati na samoj sjednici.

Vijećnici će raspravljati i o Odluci o socijalnoj skrbi Grada Velike Gorice kojom se uređuje davanje novčane pomoći i socijalne usluge, uvjeti i postupak ostvarivanja pojedinog prava.

U travnju izbori u Mjesnom odboru Rakitovec

Dvije točke dnevnog reda vezane su uz Mjesni odbor Rakitovec. Članovi Vijeća Mjesnog odbora Rakitovec podnijeli su ostavke, zato se raspušta Vijeće. Gradonačelnik će imenovati povjerenika za Mjesni odbor do raspisivanja izbora koji će se održati 16. travnja. Vijeće Mjesnog odbora ima sedam članova.

Na sjednici Gradskog vijeća naći će se i prijedlog za imenovanje sudaca porotnika za velikogorički Županijski i Općinski sud. Suce porotnike bira Županijska skupština Zagrebačke županije na prijedlog Gradskog vijeća. Gradski vijećnici će stoga trebati i formalno podržati ove prijedloge. Suci porotnici biraju se na mandat od četiri godine, a nakon toga mogu biti ponovno izabrani. Tko su predloženi kandidati i kandidatkinje možete pročitati ovdje.

Na dnevnom redu je i izbor članova Povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. U Povjerenstvo su predloženi Irena Mišerić – predstavnik pravne struke, Alan Alilović – predstavnik geodetske struke, Marko Kos – predstavnik agronomske struke, Ivana Belošević – predstavnik Gradskog vijeća, Stipo Duvnjak – predstavnik Gradskog vijeća, Josip Kraljičković – predstavnik područne (regionalne) samouprave i Anđelka Pejaković – predstavnica Ministarstva poljoprivrede.

Povjerenstvo je dužno provesti javno otvaranje ponuda dostavljenih na javnom natječaju za zakup i sastaviti zapisnik, izvršiti analizu ponuda dostavljenih na javnom natječaju u roku od 60 dana od isteka roka za dostavu ponuda te predložiti Gradskom vijeću Odluku o izboru najpovoljnije ponude.

Odrađeno 97 posto radova na aglomeraciji

Uobičajeno zadnja točka dnevnog reda je aglomeracija koja se primakla samom kraju. Fizička realizacija projekta izvođača radova krajem siječnja iznosila je 97 posto.

Financijska realizacija projekta na cjelinama A1, A2 i A3 do 31. siječnja iznosila je 49.547.389,93 eura (373.314.809,49 kuna) od ukupno ugovorenih 59.618.328,99 eura (449.194.299,78 kuna), postotno gledano 83%.

U završnoj su fazi izgradnja crpnih stanica, kućnih priključaka, asfaltiranje u pojedinim naseljima te sanacija ranije izgrađenih dijelova.

Građani i mjesni odbori odnosno gradske četvrti imaju vremena do 15. travnja prijaviti sve uočene nedostatke na dosada odrađenim radovima.

Uskoro bi trebao biti raspisan i treći natječaj za izbor izvođača radova za pročistač. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave početkom ovog mjeseca odbila je žalbu Strabaga. Oni su se žalili na odluku VG Vodoopskrbe o poništenju drugog natječaja. No Državna komisija je ocijenila kako je njihova žalba neosnovana.

Čekamo treći natječaj za pročistač ili kako bi naš narod rekao, treća sreća.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare