U Velikoj Gorici predstavljene dvije platforme koje olakšavaju poslovanje državne i javne uprave

platforme
Foto: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva organizirao je u utorak u Velikoj Gorici promotivno predstavljanje nove platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat.

 Platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat skup je servisa namijenjenih za potpisivanje, pečatiranje i validaciju različitog digitalnog sadržaja, a namijenjena je prvenstveno tijelima državne i javne uprave. Javnopravna tijela mogu ih jednostavno ugrađivati u svoje interne procese, kao i u pojedine usluge koje pružaju korisnicima kroz sustav e-Građani.

Na taj način će moći ovjeravati svoje izlazne e-akte prema građanima i poslovnim subjektima, stavljajući elektronički pečat javnopravnog tijela kao i prema potrebi elektronički potpis ovlaštenog službenika ili čelnika, priopćili su iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Na promotivnom događanju, predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva građanima su pojasnili važnost platforme i dosada ostvarene rezultate.

Realizacijom projekta i implementacijom Platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat predviđena su unaprjeđenja na području jednostavnosti i pouzdanosti elektroničke komunikacije s tijelima javne uprave.

Uvođenjem novih digitalnih rješenja povećava se efikasnost poslovanja i smanjuju troškovi dostave dokumenata. To će u konačnici modernizirati postojeću praksu, čuvajući pravnu sigurnost i pouzdanost u elektroničkoj korespondenciji javne uprave s korisnicima javnih usluga – izjavio je voditelj projekta mr.sc. Igor Ljubi.

Implementacija Platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat  podržat će servise za elektroničko potpisivanje i pečatiranje dokumenata sa svih platformi i uređaja, kao i validaciju (provjeru) tih elektroničkih potpisa i pečata.

Sustav je dizajniran na način da omogući jednostavno korištenje platforme i za druge elektroničke usluge koja tijela javne vlasti pružaju svojim korisnicima, koje će biti nadograđene modulom za potpisivanje odnosno pečatiranje.

Projekt Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosie 22.465.901,38 kuna odnosno 2.981.737,52 eura.

 

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare