Vijećnici odradili Aktualni sat: Najviše pitanja o aglomeraciji, uređenju ulica i vatrogasnih domova, vrtićima, nogometnom kampu…

sat
Foto: Matej Crnogaća

Deseta sjednica Gradskog vijeća započela je Aktualnim satom nakon što su vijećnici prihvatili prijedlog gradonačelnika Krešimir Ačkara da se u dnevni red uvrsti još jedna točka. Kako je obrazložio gradonačelnik, po hitnom postupku se na raspravu stavljaju ciljane izmjene urbanističkog plana zbog moguće izgradnje nogometnog kampa HNS-a u Velikoj Gorici. Vijećnici su prijedlog gradonačelnika prihvatili.

Prvi na redu za postavljanje pitanja bio je Tomislav Krešimir Hubak kojeg je zanimalo kakva je situacija s gospodarenjem otpada u Velikoj Gorici, nakon uvođenja novog sustava prikupljanja i zbrinjavanja.

Direktor VG Čistoće Ivan Rak odgovara da se nakon godine dana novog sustava gospodarenja otpadom bilježe pozitivni pomaci i sustav funkcionira. Odlaganje miješanog komunalnog otpada smanjeno je za 3000 tona, uz smanjenje i 2500 tona glomaznog otpada, što su izvrsne brojke za period od godine dana.

Damir Slojšek pita što je s obnovom Jelačićeve ulice u Kurilovcu i ponavlja pitanje oko prometne regulacije kod poslovne zone Meridijan 16.

Gradonačelnik pojašnjava da će kompletna rekonstrukcija Jelačićeve ulice u punom profilu ići sljedeće godine, dok će se ove godine riješiti projektna dokumentacija. Pitanje oko Meridijana 16 ovisi o državnim tvrtkama i strukturama tako da nije krivica na Gradu. Tražit će pojašnjenje i dodatne odgovore te ih dati na znanje Gradskom vijeću.

Juraj Odrčić pita gradonačelnika kad će gradski proračun biti javno dostupan na mrežnim stranicama gradske uprave.

Gradonačelnik je odgovorio da se očekuje usvajanje pravilnika kojeg donosi Ministarstvo financija, a nakon toga će sve biti dostupno građanima preko gradskih mrežnih stranica. Vjeruje da će to biti dostupno do sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Jelušića zanimaju vrtići

Vijećnik Ivo Jelušić pita što je s obećanjem besplatnih vrtića u našem gradu te zašto novi vrtić u Goričanki nije gradski već privatni.

Gradonačelnik je podsjetio na sve odluke vezane uz vrtiće, cijene i gradnju novih kapaciteta. Najavio je da će do kraja mandata obećanje biti ispunjeno. Što se tiče Goričanke, za roditelje po pitanju cijene nema razlike u čijem je vlasništvu vrtić, a ovaj je model za Grad bio racionalniji i financijski isplativiji.

Vijećnik Milivoj Dianežević tražio je odgovor na pitanje koji su trenutno projekti aktualni za financiranje iz EU fondova. Zanima ga i dinamika asfaltiranja na našem području.

Gradonačelnik odgovara da je asfaltiranje i podizanje komunalnog standarda također jedno od izbornih obećanja i radi se više nego ikada. Što se tiče EU fondova, aktualni su projekti Andautonije, vanjskog bazena i doma za starije. Nada se da će sva tri projekta proći i da će se krenuti u realizaciju.

Umjesto Velkoma Trg pravde i zgrade u kojima će biti sudovi

Vijećnika Ivana Bekavca zanima što je sa zgradom bivšeg Velkoma u Ulici I.G. Kovačića, što je ruglo grada i izvor zaraze. Što je učinjeno po tom pitanju, zanimalo je vijećnika koji je sa sobom donio veliku fotografiju ruševne zgrade Velkoma. Drugo pitanje povezano je s poslovanjem GSG- a vezano za sredstva iz polica osiguranja.

Gradonačelnik odgovara da su u tijeku pregovori za oduzimanje vlasništva od Žužića te da će taj prostor sljedeće godine dobiti novi sadržaj u suradnji s državnim institucijama.

– Iduće godine na tom mjestu bi se trebao početi graditi Trg pravde na kojem bi se nalazio Županijski sud, Općinski sud i Prekršajni sud. Ova lokacija je savršena da se sve sruši i nastane trg gdje bi se nalazile sve te ustanove – kazao je Ačkar. Meni je žao što vi kada ste bili zamjenik ministra zdravstva niste ovu prekrasnu lokaciju iskoristili za Dom zdravlja – rekao je gradonačelnik u odgovoru Bekavcu.

Drugo pitanje traži detaljan pisani odgovor pa će ga vijećnik dobiti naknadno.

– U proceduri su zadnji pregovori za oduzimanje od strane države i DORH-a gospodinu Žužiću i mi se nadamo ako sve bude u redu,

Pitanje o izgradnji nogometnog kampa na goričkom području postavio je Vedran Zobec.

Gradonačelnik je kazao kako smo blizu realizacije tog projekta, pa je stoga i ta točka dnevnog reda uvrštena po hitnoj proceduri u današnju sjednicu.

ZET i istraživanje geotermalnih potencijala našeg kraja

Pitanje je o javnom linijskom prometu postavio je Ozren Robić kojeg je zanimalo što je s odabirom koncesionara za obavljanje javnog linijskog prijevoza. Drugo pitanje povezano je s ispitivanjem geotermalnih potencijala našeg područja i imamo li kakvih saznanja nakon tih ispitivanja.

Gradonačelnik je u odgovoru istaknuo kako je u dogovoru s gradonačelnikom Zagreba Tomaševićem ZET i dalje obavlja uslugu kao i do sada, sve dok se ne pronađe novi prijevoznik za lokalne linije.

Kazao je kako ZET traži da mi preuzmemo lokalni prijevoz zato što im je neisplativ, ali međužupanijske linije (prema Zagrebu) će sve ostati dok se ne izabere koncesionar. U prvom natječaju za izbor novog koncesionara za lokalne linije nije bilo interesa, potom je raspisan drugi natječaj, kazao je Ačkar.

Pročelnica Gordana Mikulčić Krnjaja dala je odgovor vezan uz istraživanja geotermalnih potencijala. Rekla je da još uvijek nemamo relevantnih podataka da bismo izvodili zaključke o rezultatima geotermalnih ispitivanja.

sat

Belošević: Kada će biti završen vatrogasni dom u Buševcu?

Vijećnica Ivana Belošević pita o dinamici radova na vatrogasnom domu u Buševcu te o sanaciji dviju okolnih ulica koje su bile obuhvaćene tzv. starom aglomeracijom, također u Buševcu.

Radovi na vatrogasnom domu napreduju prema zadanoj dinamici, a ovih se dana očekuje i dogovor oko uređenja unutrašnjosti doma. Ista je situacija i sa sanacijom okolnih ulica.

Zoran Lovrić pita što je s asfaltnom bazom u Donjoj Lomnici. Gradonačelnik obećava odgovor u pisanom obliku.

Vijećnika Stipu Duvnjaka zanimaju planovi obnove vatrogasnog doma u Novom Čiču te sanacija prometnica prema Lazini Čičkoj i Vukovini.

Pročelnik Dražen Bačurin vjeruje da će proces obnove vatrogasnog doma biti dovršen za nekoliko mjeseci  kako je i planirano. Prometnice će biti dovršene do kraja lipnja ove godine.

sat

Vijećnik Marijo Zdelar pita o nepravilnostima oko sanacije prometnica u projektu Aglomeracije. Drugo pitanje vezano je s problemima komunikacije između vodstva GČ Miljenko Granić i gradske uprave odnosno nemogućnost dobivanja odgovora od nadležnih gradskih službi.

Gradonačelnik je svjestan problema oko stanja prometnica nakon radova u projektu Aglomeracije. Grad je principijelan i svi nedostaci bit će uklonjeni o trošku izvođača. Što se tiče drugog pitanja, gradonačelnik kaže da nema takav dojam. Ako uistinu postoji problem, gradonačelnik je pozvao čelništvo Gradske četvrti M. Granić na sastanak već u četvrtak i razgovor oko svih problema.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare