Ministarstvo prometa odustalo od poskupljenja registracije motornih vozila: Naknada i dalje ostaje ista

registracije
Foto: Gorica.info

Ministarstvo prometa i infrastrukture povuklo je iz javne rasprave Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila. To znači da neće doći do povećanja naknade koja se plaća pri registraciji.

Naime, dio predloženih izmjena u Pravilniku odnosi se na usklađenje godišnjih naknada s godišnjim indeksom rasta cijena na malo.

– Budući je riječ o prijedlogu županijskih uprava za ceste, čiji je isključivi prihod od ovih naknada, smatramo to u ovom trenutku neprihvatljivim zbog čega je prijedlog izmjena Pravilnika povučen iz procedure javnog savjetovanja i neće biti povećanja navedene naknade – izvijestili su iz Ministarstva prometa.

Pravilnik se posljednji put mijenjao u rujnu 2015. godine, a u obrazloženju izmjena bilo je navedeno kako su se poslovne okolnosti značajno promijenile, posebice uslijed novonastalog tržišnog okruženja te inflatornih pritisaka.

Ministarstvo je predlagalo da se godišnja naknada uskladi s godišnjim indeksom rasta cijena na malo, koji Državni zavod za statistiku objavljuje u siječnju svake godine. Državni zavod u siječnju ove godine objavio je da su cijene u siječnju 2023. u odnosu na siječanj 2022. porasle za 12,7 posto pa bi za toliko trebala porasti i spomenuta naknada, a time i ukupan iznos registracije vozila.

Međutim, najava poskupljenja registracije u javnosti nije dočekana s oduševljenjem te se odustalo od izmjena pravilnika i poskupljenja.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare