Učenička zadruga Vuzel goričke OŠ Eugena Kumičića: Vrijedni učenici inspiraciju nalaze u baštini turopoljskog kraja Zadruga ima oko 90 učenika koji rade u sedam skupina /// Sudjeluju na Županijskim smotrama učeničkih zadruga Zagrebačke županije /// Za školu je važno da ima učeničku zadrugu kroz koju učenici uče praktične vještine izrade proizvoda /// Razvijaju motoriku, samostalnost, odgovornost, suradnju te poduzetništvo ///

vuzel
Zadrugari Vuzela izrađuju i kasnije prodaju različite uporabne predmete, od nakita, ukrasa do marama, prirodnih čajeva.... / Foto: Privatna arhiva

Generacije su odrastale i odrastaju uz (ne)zgode zadrugara iz kultnog „Vlaka u snijegu“, a nema tko nije barem jednom zapjevao onu „…kad se male ruke slože, sve se može…“. Male ruke veselih zadrugara iz naše priče pronašli smo u goričkoj Osnovnoj školi Eugena Kumičića u kojoj djeluje učenička zadruga Vuzel.

Zadruga „Vuzel“ osnovana je 1982. godine, a od 2015. godine vodi je nastavnica likovne kulture Tajana Brnić koja nas je upoznala s djelovanjem ove zadruge.

Za početak, zanimalo nas je zašto Vuzel…

– U samim početcima su proizvodi bili izrađeni od raznih čvorova, a vuzel u prijevodu znači čvor – otkriva Brnić te dodaje kako je u zadruzi sada oko 90 učenika raspoređenih u sedam skupina, odnosno sekcija zadruge.

Ono što svojim vrijednim rukama stvaraju je doista impresivno. Izrađuju razne uporabne i ukrasne proizvode: nakit, naušnice, ogrlice, narukvice, prstenje. Najčešće su pleteni ili s perlicama, zidne slike na platnu koje su ujedno i zidni satovi s turopoljskim motivima, prigodne proizvode: božićne kuglice, anđele, boriće, pisanice, prirodne sapune i balzame, svilene šalove i marame, turopoljske suvenire, keramičke teglice i ukrasne prigodne proizvode, prirodne začine i čajeve…

– Ali nije to sve, u školskom vrtu uzgajamo razno cvijeće, voće i povrće (čuvarkuće, zumbule, hortenzije, aromatično bilje – lavanda, ružmarin, kadulja, matičnjak, smilje, jabuke, kruške, trešnje, jagode, raštiku, zelenu salatu, češnjak i crveni luk, rajčicu, krastavce, tikvice – kaže Brnić.

Za Županijsku smotru učeničkih zadruga pripremaju se cijelu godinu

Sudjeluju na Županijskim smotrama učeničkih zadruga Zagrebačke županije, a 2019. i 2021. godine osvojili  su 2. mjesto i prolaz na državnu smotru koja se održavala u Vinkovcima.

– Pripremamo se za smotru kroz cijelu godinu s obzirom da je jedan od faktora ocjenjivanja godišnje izvješće o aktivnosti i financijama zadruge. Inspiraciju za smotru pronalazimo u kulturnoj baštini turopoljskog kraja pa tako naši proizvodi za smotru uvijek imaju elemente baštine, a ujedno vodimo računa da je materijal od kojeg izrađujemo proizvode prirodan i ekološki – pojašnjava Brnić te ističe da najveću podršku imaju u školi, od ravnateljice, kolega, učenika i svih djelatnika.

Zagrebačka županija nam omogućuje organizirane prigodne prodajne izložbe, organizira i financira Dan učeničkih koji se svake godine održava u drugom gradu naše županije, kao i međužupanijske i međunarodne suradnje s Hrvatima unutar i van Hrvatske – priča nam nastavnica Tajana Brnić.

Naša županija već dvadeset godina financijski podupire učeničke zadruge. Možemo se pohvaliti da ih ima čak 40, a svake godine na Državnoj smotri ostvaruju odlične rezultate.

Vuzel surađuje sa zadrugama iz cijele Hrvatske

Od 2015. godine do danas surađivali su sa Splitsko-dalmatinskom, Vukovarsko-srijemskom, Primorsko- goranskom, Međimurskom, Šibensko-kninskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, a van Hrvatske surađivali su s Hrvatima u Mađarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a ove godine idu u Rumunjsku.

Koliko vole djelovati u zadruzi pokazuje podatak da im nije teško uložiti i više vremena no što je predviđeno za rad.

– Sastajemo se dva školska sata u tjednu, a po potrebi učenici ostaju i dulje. Često i sami pitaju mogu li još ostati raditi tako da smatram da to nije dovoljan broj sati za ono što bi htjeli i mogli napraviti.

Također, osim što su vrijedni, Kumičićevi zadrugari su i pravi humanitarci.

– Naša zadruga svake godine vodi računa da dio sredstava koji prikupi ide u humanitarne svrhe pa smo tako ove godine pomogli bolesnom učeniku naše škole, a u tu humanitarnu akciju smo uključili i roditelje te organizirali božićnu radionicu u kojoj su nam roditelji pomogli izraditi proizvode kako bi prikupili što više sredstava. Kad se radi o humanitarnoj prodaji, najčešće surađujemo s volonterima naše škole – kaže voditeljica zadruge Vuzel.

– Osim aktivnosti koje sam napomenula, voljela bih istaknuti da se volimo počastiti nakon uspješne prodaje pa pečemo palačinke, počastimo tortom ili idemo na izlet, a volimo i učiti nove tehnike, proširivati znanja, surađivati, pa smo ove školske godine u školi imali radionicu izrade nakita makrame tehnikom u koju smo uključili i učeničku zadrugu Eugen iz OŠ Eugena Kvaternika.

U planu nam je do kraja godine naučiti heklati u suradnji s udrugom iz Kravarskog, a i kuhati jednostavna jela, a za to će nam pomoći učenička zadruga Lajdica iz Pokupskog pa ćemo i s njima ostvariti suradnju. Ove školske godine smo sudjelovali i u manifestaciji Gastro Turopolja u suradnji sa zadrugom Eugen, Udrugom obrtnika iz Velike Gorice i Turističkom zajednicom grada Velike Gorice.

vuzel

Zadrugari ostaju aktivni i nakon završetka školovanja

Završetkom školovanja, ne znači da prestaje suradnja sa zadrugarima koji ostaju i dalje aktivni i tako već više od 40 godina.

– Naša zadruga ostvaruje suradnju s bivšim učenikom naše škole koji vještine i znanje koje je usvojio u zadruzi, a i proširio, primjenjuje za izradu vlastitih proizvoda te ih uspješno prodaje. Jako smo ponosni na to.

Ako vas je ovaj tekst inspirirao da se i sami pridružite nekoj zadruzi, evo što sve znači biti zadrugar.

– Biti zadrugar znači biti poduzetan, pošten, marljiv, vrijedan, susretljiv, odgovoran, pomagati jedan drugome i surađivati jedan s drugim. Smatram da je izuzetno važno za školu da ima učeničku zadrugu kroz koju učenici uče praktične vještine izrade proizvoda, razvijaju motoriku, samostalnost, odgovornost, suradnju te poduzetništvo. Kroz zadrugu imaju mogućnost usvojiti praktično znanje, različite tehnike izrade mnogobrojnih proizvoda i na koji ih način plasirati na tržište i u konačnici prodati.

vuzel

vuzel

vuzel

vuzel  vuzel

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare