Posavska kobasijada: Dalibor Vučina ima najbolje kobase i špek, šunku Ivan Bucina, a salamu Damir Tumpak

kobasijada

Posavska kobasijada u Veleševcu privukla je i ove godine veliki broj izlagača i posjetitelja. Društveni dom bio je popunjen do posljednjeg mjesta. Birale su se najbolje domaće kobase, špek, šunka, salama, gibanica, rakija te bijelo i crno vino. Na natjecanje je ukupno zaprimljen 101 uzorak, najviše rakija čak 20, kobasica 16, špeka 14, gibanica 15, salama17, šunka osam, bijelo vino isto osam, te tri uzorka crnog vina. Ocjenjivačka komisija nije imala niti malo lak zadatak. Trebalo je među domaćim proizvodima izabrati one koji su najbolji i najfiniji.

Najbolje kobasice imao je Dalibor Vučin, drugi je Daniel Malec, a treći Branimir Ujaković.

U kategoriji salama pobjedu je odnio Damir Tumpak, a iza njega su Daniel Malec i Valentino Tačković.

Najbolji špek pripremio je Dalibor Vučin, slijede ga Mario Kučan i Daniel Malec.

U kategoriji šunka pobjeda je pripala Ivanu Bucini, drugi je Antonio Zirdum, a treći Stjepan Kramarić.

Najbolju gibanicu pripremila je Štefica Kovač, druga je bila Marica Vrban, a treća Suzana Panijan.

Ivan Tačković ima najbolju rakiju, Vlado Brlečić najbolje bijelo vino, a Mario Kučan crno vino.

Sve što su izlagači pripremili posjetitelji su u slast i pojeli. Još jednom se pokazalo da su domaći proizvodi i najfiniji.

Glasnović: Naši ljudi čuvaju tradiciju

Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

U ime Zagrebačke županije sve je pozdravila predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

Istaknula je kako je Posavska kobasijada dokaz da je Zagrebačka županija bogata ljudima koji čuvaju tradiciju. Bogata je i udrugama koje okupljaju mlade, a koji su zalog budućnosti i naše prepoznatljivosti – poručila je Glasnović.

Bila je ovo 13. po redu kobasijada, kaže nam Nevenka Vučin, predsjednica KUD-a Veleševec koji je organizator ove manifestacije. Tijekom pandemije dvije godine nije se održavala, inače bi ovo bila jubilarna 15. po redu.

KUD je osnovan 2001. godine i njeguje tradiciju kulturne baštine posavskog kraja, ponosno nam priča Nevenka Vučin. Trenutačno imaju 40 aktivnih članova kroz pjevačku, plesnu i tamburašku sekciju i to od djece, preko roditelja do baka.

– Njegujemo isključivo izvorne običaje, pjesme i plesove Posavine, nastupamo u izvornim narodnim nošnjama. Svaki član KUD-a ima svoju nošnju koje imaju veliku vrijednost jer su autentične i svjedoče o bogatstvu ovoga kraja – kaže Nevenka.

Svojim djelovanjem žele mladima prenijeti ljubav prema običajima i kulturnoj baštini, približiti im bogatstvo bakinih škrinja, nošnji i predmeta koje posjeduju, a koje svjedoče o načinu života naših predaka.

Nastupali su na brojnim smotrama folklora

KUD je nastupao širom Hrvatske, a Nevenka ističe Županijsku smotru u Zelini,  „Vinkovačke jeseni“, „Đakovačke vezove“, Smotru folklora u Metkoviću, nastup u Dubrovniku…

Sudjelovali su i na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Danima adventa u Budimpešti, u Lukovišću u Mađarskoj, u Končanici kod Češke Besede, na Neumskom ljetu…

KUD svake godine organizira dvije manifestacije. To su susreti „Pjesmom i plesom kroz Veleševec“ koji se održavaju na blagdan sv. Petra i Pavla. Susrete financijski podupire Zagrebačka županija kroz potpore programima u kulturi. Druga manifestacija je Posavska kobasijada, a od samog početka obje manifestacije financijski potpomaže i Općina Orle bez čije pomoći se ne bi mogle održavati, kaže Nevenka.

Na Posavsku kobasijadu prijavljuje se sve više poljoprivrednika sa svojim domaćim proizvodima koji također mogu dobiti potpore od Zagrebačke županije. Naime, županija dodjeljuje bespovratne potpore mladim poljoprivrednicima, ekološkim proizvođačima, za građenje objekata na poljoprivredom gospodarstvu, nabavu nove opreme, plaćanje premija osiguranja, okrupnjavanje zemljišta…

Po broju poljoprivrednih gospodarstava Zagrebačka županija u samom je hrvatskom vrhu jer ih ima više od 14.000.

kobasijada

kobasijada  kobasijada

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare