Dvojica velikogoričkih studenata Ivan Vujević i Josip Vincek pobjednici prestižnog natjecanja mladih geoznanstvenika u Kanadi

geoznanstvenika
Foto: Privatna arhiva

U finalu svjetskog natjecanja mladih geoznanstvenika Frank Arnott – NGEA (Next Generation Explorers Award), koje je održano u Torontu u Kanadi, Hrvatsku i Europu predstavljala su dvojica studenta iz Velike Gorice. Ivan Vujević i Josip Vincek ostvarili su fantastičan uspjeh osvojivši prvo mjesto na ovoj prestižnoj međunarodnoj konferenciji koja okuplja stručnjake iz geologije i naftne industrije. Pripala im je i novčana nagradu od 5.000 dolara.

U finalu se natjecalo šest najboljih ekipa iz cijeloga svijeta. Natjecanje je po prvi puta održano uživo na samoj konvenciji. Europu su predstavljale dvije ekipe, uz tim Flinstone (čiji su članovi dvojica studenata Rudarsko-geološkonaftnog fakulteta iz Zagreba Ivan Vujević i Josip Vincek), sudjelovala je i ekipa iz Francuske (cAuldron Finders – Uni LaSalle). Afriku su predstavljale tri ekipe, dvije iz Južnoafričke Republike i jedna iz Kameruna (Gondwana Team), dok je Južnu Ameriku predstavljala ekipa iz Perua i Ekvadora (Andean Team).

Svaka ekipa imala je deset minuta da predstavi svoj projekt, te isto toliko da odgovori na pitanja stručnog žirija.

– Samo natjecanje predstavljalo je vrhunac svega što smo moj tim i ja radili zadnjih godinu dana. Osvojiti glavnu nagradu i slušati kolege iz drugih timova kako govore o magnitudi posla kojeg smo napravili i dalje je nevjerojatno, sjetivši se samo svih neprospavanih noći uređujući podatke i modeliranja istih. Neizmjerno smo zahvalni svojim mentorima koji su nas usmjeravali k pravom putu i bili nam podrška u teškim trenucima – kazao nam je Ivan Vujević.

geoznanstvenika
Foto. Privatna arhiva

Kao student koji je po prvi puta prisustvovao ovakvoj konvenciji, teško je opisati veličinu ovog događaja, kaže Ivan Vujević.

– S jedne strane vidim mlade kompanije, koje se sastoje od jednog ili dva čovjeka koje izvade svoj stol na kojeg stave komad jezgre i pokušavaju ‘prodati’ svoj projekt kako bi preživjeli i zaradili za kruh, dok s druge strane šetam štandom Rio Tinta koji je skoro 250 metara dugačak – ispričao je Vujević.

Ivan i Josip posebno se zahvaljuju svojim profesorima koji su ih preporučili za ovo natjecanje i bili im potpora tijekom priprema.

Na natjecanju su dodijeljene četiri nagrade, uz glavnu nagradu podijeljene su još nagrade za inovaciju, integraciju te utjecaj i istraživanje.

Zanimljivo je da su većina studenata koji su sudjelovali na ovom natjecanju, prošle godine u lipnju bili u višednevnom posjetu Velikoj Gorici.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare