Poduzetnički inkubator omogućit će mladim poduzetnicima pokretanje posla: Velika Gorica čeka svog Rimca ili Infobip

poduzetnički

Gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima posjetio je u utorak gradilište budućeg Poduzetničkog inkubatora koji se gradi u Podložnici. Gradnja je počela sredinom listopada prošle godine, a završetak je predviđen za kraj ove godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 26,1 milijun kuna od čega 21,2 milijuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 4,9 milijuna kuna su sredstava korisnika.

Unutar samog inkubatora na dvije razine nalazit će se 31 ured namijenjen poduzetnicima, 24 radna mjesta u zajedničkom radnom prostoru za poduzetnike početnike, dvije manje dvorane za sastanke, velika modularna dvorana ukupnog kapaciteta 150 mjesta sa svom popratnom opremom i tehnikom. Predviđene su tri prostorije (mini labovi) za smještaj specijalizirane opreme (ICT) koju će moći koristiti svi korisnici inkubatora, poput: 3D skenera, 3D printera i drona opremljenog posebnom kamerom za potrebe edukacije projektnog dionika VG Veleučilišta.

Osim navedene opreme još se predviđa i oprema dvorane za sastanke, velike konferencijske dvorane, kompjuterske sobe, sustava za pristup i nadzor te oprema računalima.

– Ovim projektom dokazat ćemo da javni sektor može uvelike doprinijeti razvoju povoljnih uvjeta i inovativne okoline ta rastu i razvoju poduzetništva – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Istaknuo je kako vjeruje da će iz ove zgrade jednoga dana izaći jedan novi Rimac ili Infobip koji su također izašli iz jednog poduzetničkog inkubatora.

– Mladim poduzetnicima te onima koji su tek pokrenuli svoja poduzeća, na raspolaganju će biti kvalitetna oprema, kao i prostor, a siguran sam kako će upravo to ambicioznim Velikogoričanima pomoći da izgrade i razviju svoje poslovne ideje – rekao je gradonačelnik.

U Velikoj Gorici trenutno nije dostupna kvalitetno opremljena lokacija za potrebe malih poduzetnika te potencijalnih poduzetnika s inovativnim idejama.

– Ovaj problem naveo nas je na ideju o uspostavi Poduzetničkog inkubatora  te razvoj „know how“ mreže s ciljem uspostave namjenski izgrađenog novog inkubatora – rečeno je u utorak.

Cilj je jačati poduzetnike i zapošljavanje

Opći cilj projekta je podići razinu pozitivne poduzetničke klime i rasta zapošljavanja na širem području Velike Gorice. Specifični cilj je pokrenuti infrastrukturne ali i profesionalne kapacitete za poticaj malim poduzetnicima uz suradnju sa srednjim i visokim školama koje djeluju na području grada.

Ciljane skupine su mladi s inovativnim idejama i željom pokretanja vlastitog poduzeća kroz mogućnost stjecanja novih vještina i znanja da ojačaju svoje ideje, steknu samopouzdanje i razviju svoje tržište.

Drugu ciljanu skupinu čine učenici i studenti koji će kroz izvođenje prakse i stjecanja kontakta s poduzetništvom i poduzetničkom klimom razviti poduzetničke vještine i praktična iskustva, a što će im omogućiti bolju poziciju na tržištu rada nakon završetka obrazovanja.

Treća ciljana skupina su poduzetnici do pet godina starosti koji će dobiti pristup suvremenim znanjima i uslugama te boljem međusobnom umrežavanju i povezivanju.

Poduzetnički inkubator imat će ukupnu površinu 2.031,5 m² bruto građevinske površine, odnosno tlocrtne površine od 1.137,4 m², i neto korisne površine zgrade 1.845,10 m².

Projekt izgradnje i opremanja VG Poduzetničkog inkubatora osnažit će početak poslovanja poduzetnika početnika kroz niže troškove u početnim godinama poslovanja te kroz pružanje savjetovanja svim korisnicima poslovnih prostora, kontinuirano educiranje te mentoriranje. Obzirom na trenutan manjak ovakvog sadržaja, vrlo brzo se očekuje popunjavanje svih kapaciteta inkubatora nakon početka rada.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare