Predstavljen paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima: Cijena struje ostaje ista do kraja rujna, a plina do kraja ožujka sljedeće godine

mjera
Foto: Vlada RH

Četvrti paket mjera predstavio je u utorak premijer Andrej Plenković ističući kako je to odgovor na energetsku krizu s kojom smo suočeni. Paket mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima, vrijedan je 1,7 milijardi eura.

Premijer je najavio da će doći do promjena u ograničenju cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

– Zbog moguće nestašice proizvoda svinjskog mesa (lopatica i vratina) shvatili smo da postoji mogućnost da ako ostanu ograničene cijene, da ih možda neće biti, pa ćemo ih maknuti s liste, ali smo stavili carsko meso po cijeni od 3,79 eura – kazao je premijer.

Prema novom prijedlogu, mijenja se samo najviša cijena suncokretovog ulja, koja će od prvog travnja iznositi 1.72 eura (dosad je bila 1.86).

Prijedlog cijene za litru mlijeka s 2.8 posto mliječne masti iznosi 0.98 eura, za glatko brašno tip 500 0.80 eura. Oštro brašno tip 400 po 0.83 eura po kilogramu, a bijeli šećer kristal 1.33. Prijedlog cijene za cijelo pile je 3.32 eura, kilogram svinjskog mljevenog mesa 4.11 eura, a novo na listi je carsko meso po cijeni od 3.79 eura po kilogramu.

Izvor: Vlada RH

Cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo i poduzetnike ostaje ista do kraja rujna, dok do kraja ožujka iduće godine ostaje ista cijena plina, a do tada se produžuje i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima, te će ulagati u energetsku učinkovitost.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare