Zasjedala Županijska skupština: Za sanaciju gubitaka tri zdravstvene ustanove kojima je osnivač županija 1,6 milijuna eura

gubitaka
Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija će s 1,6 milijuna eura sanirati gubitke tri zdravstvene ustanove kojima je osnivač i to Doma zdravlja Zagrebačke županije s gotovo 900 tisuća eura, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije s 414 tisuća eura i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan s 281 tisućom eura  – odlučeno je na sjednici Županijske skupštine.

Najznačajniji uzroci gubitaka su smanjeni prihodi od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nedovoljan broj priznatih timova hitne medicine, nedostatak zdravstvenog kadra koji rezultira porastom rashoda za prekovremeni rad, porast cijene energenata, posebice goriva te lijekova i potrošnog materijala.

Krajem ove godine trebali bi završiti radovi i opremanje objekata u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru u sklopu 15 milijuna eura vrijednog europskog projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 . Tada će centrima izvrsnosti  krenuti edukacija učenika iz cijele županije.

No, za uspješno vođenje i upravljanje RCK bit će potrebno osigurati sredstva, stoga je članovima Skupštine prezentirano Izvješće o provedbi projekta s procjenom potrebnog sufinanciranja za razdoblje od 2024. do 2028. godine. Tako bi Zagrebačka županija za spomenuto petogodišnje razdoblje trebala osigurati ukupno 3,3 milijuna eura, ali je plan sredstva osigurati i iz drugih izvora.

gubitaka

Šteta od prirodnih nepogoda 170,8 milijuna kuna

Županijskoj skupštini izvješće je podnijelo Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda za 2022. godinu. Ukupna šteta od prirodnih nepogoda (tuča, suša) za područje Zagrebačke županije, temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinskih povjerenstava, iznosi 170.885.905,75 kuna. Vlada je odobrila je pomoć općinama Krašić i Žumberak za sanaciju štete na poljoprivredi nastale uslijed tuče u iznosu od 450.000 kn, za sanaciju nerazvrstanih cesta 40.000 kn te sanaciju obiteljskih zgrada i društvene infrastrukture u iznosu 397.800 kn.

Na sjednici su doneseni programi zaštite okoliša te zaštite zraka za period do 2025. godine, procjena rizika od velikih nesreća za područje Zagrebačke županije, izvješće o stanju zaštite od požara, kao i Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2022. godine. Na dnevnom redu našla su se i izvješća o radu Savjeta mladih, Koordinacije za ljudska prava, Savjeta za socijalnu skrb, Savjeta za zdravlje te Povjerenstva za zaštitu pacijenata, izvijestili su iz županije.

 

 

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare