Dvojica njegovatelja staračkog doma pljačkali nemoćne štićenike Ukrali 11.820 eura

njegovatelja
Ilustracija: Pixabay

Dvojica njegovatelja staračkog doma u Zagrebu pljačkali su nemoćne štićenike. Kako javlja policija, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim Makedoncem i trenutno nedostupnim 35-godišnjim državljaninom BiH koje sumnjiče da su opljačkali štićenike jednog staračkog doma.

Sumnja se da su 29-godišnjak i 35-godišnjak krajem srpnja 2021. godine, nakon što su dobili posao u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama na području Maksimira, tijekom obavljanja poslova njegovatelja iskoristili bespomoćnost i teško zdravstveno stanje te poodmaklu životnu dob štićenice ustanove te joj otuđili mobitel i bankovnu karticu – objavili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Osumnjičeni muškarci su od umirovljenice pribavili PIN broj kartice i od kraja srpnja 2021. godine do prve polovice rujna 2021. godine s računa su u šest navrata na nekoliko bankomata podigli novac u ukupnom iznosu od 36.300 kuna.

Preko mobilnog bankarstva prebacivali novac na svoj račun

Također se sumnja da su krajem srpnja 2021. godine koristili karticu za plaćanje u četiri navrata na dva različita prodajna mjesta u ukupnom iznosu od 198.90 kuna.

Njegovatelji su u prvoj polovici kolovoza 2021. otišli u banku i na njegovo ime ugovorili mobilno bankarstvo. Sumnja se da su nakon toga, s računa štićenice od kraja kolovoza do prve polovice rujna 2021. u pet navrata prenijeli sredstva na račun štićenika u ukupnom iznosu od 20.500 kuna.

Koristeći ugovoreno mobilno bankarstvo nadalje su s računa štićenika, novčana sredstva u cilju prikrivanja ili lažnog prikazivanja nezakonitog podrijetla novca, prebacivali na vlastite bankovne račune kao i na devizni račun 35-godišnjaka. To su radili u cilju dodatnog prikrivanja ili lažnog prikazivanja nezakonitog podrijetla novca.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 11.820 eura. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 29-godišnjak je predan pritvorskom dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu. Za 35-godišnjim državljaninom BiH se intenzivno traga.

 

 

 

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare