Otvoren Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici: Svaki dan pripremaju 70 obroka za starije i nemoćne osobe

socijalnih
Foto: Zagrebačka županija

Prvi i zasada jedini Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Zagrebačkoj županiji otvoren je u centru Vrbovca. Novoizgrađeni Centar omogućuje stvaranje uvjeta za prevenciju i odgađanje institucionalnog zbrinjavanja osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom na području Vrbovca i okolnih općina Dubrave, Gradeca, Rakovca, Farkaševca i Preseke. Ukupna vrijednost projekta je oko 17,5 milijuna kuna, izvijestili su iz županije.

Glavnina novca, gotovo 15 milijuna kuna, osigurana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok su Zagrebačka županija i Grad Vrbovec kao partneri u projektu pomogli svaki s milijun kuna te je Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec, koje je i prijavitelj ovog hvalevrijednog projekta, sudjelovalo s 598 tisuća kuna.

– Zagrebačka županija itekako je svjesna problema osoba treće životne dobi. Svjesni smo koliko je teško doći do adekvatne njege i pomoći i upravo iz tog razloga nismo ni sekunde dvojili kada nam se Gradsko društvo Crvenog križa u Vrbovcu obratilo s molbom da kao partneri i financijski pomognemo ovaj hvalevrijedan projekt – naglasio je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

– Ovakav prostor nam je od iznimne važnosti, a namijenjen je pružanju socijalnih usluga osobama starije životne dobi. Imamo dnevni boravak, kulinarsku radionicu, tekstilnu, keramičarsku, drvodjelsku, slikarsku,  frizersku radionicu i čitav niz događanja u zgradi. Svaki dan nam dolaze novi korisnici,  a imamo prostor za osobe koji sudjeluju u pomoći u kući – rekla je Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.

Naime, Centar pruža usluge pomoći u kući i pripreme gotovih obroka za 70 korisnika grada Vrbovca i okolnih općina, pružanje usluge boravka za 40 starijih i nemoćnih osoba te dvije dvokrevetne stambene jedinice za organizirano stanovanje 4 deinstitucionalizirana korisnika. Također, nabavljeno je i vozilo za pružanje usluge prijevoza za 40 korisnika Centra i dostavu gotovih obroka za 70 korisnika.

socijalnih
socijalnih
socijalnih

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare