Vlasnicima apartmana i kuća za odmor ovo se neće dopasti: Planira se uvođenje većeg poreza za iznajmljivače

apartmana
Foto: Gorica.info

Vlasnici apartmana i kuća za odmor mogli bi uskoro plaćati puno veći porez. Taj porez predlaže Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) s ciljem poreznog rasterećenja rada.

Kao što je poznato, trenutačni porez na dohodak je 20 ili 30 posto, ovisno o visini prihoda, dok iznajmljivači plaćaju svega oko 1 posto. Do tog izračuna došao je t-portal, koji je izračunao da se na dugoročni najam stana plaća oko 8 posto nameta, a na iznajmljivanje apartmana turistima između 0,83 i 1,3 posto.

HUP predlaže uvođenje poreza po stopi do 10 posto na najam apartmana turistima, uz istovremeno porezno rasterećenje rada na način da se neoporezivi dio plaće digne s 533 eura na 663 eura te da se porezni razred od 20 posto smanji na 15, a da se 30 posto poreza na dohodak primjenjuje tek na plaće veće od 50.000 kuna.

Inicijativu podržava i SDP, kao i udruga Glas poduzetnika, ali oni smatraju da podizanje poreznog opterećenja treba ograničiti samo na velike iznajmljivače s većim brojem kreveta, dakle one koji ostvaruju značajnije prihode od najma, javlja Glas Istre.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare