Dan očeva: Od kolovoza prošle godine očinski dopust koristilo 12.650 muškaraca

dopust
Foto: Pixabay

Očinski dopust uveden je prošle godine i od kolovoza ga je koristilo ukupno 12.650 očeva, od čega samo u siječnju ove godine 2301 otac, objavio je Središnji državni ured za demografiju i mlade u povodu Dana očeva, 19. ožujka.

U povodu toga Dana Ured ističe važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.

Novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama očevima se omogućeno korištenje očinskog dopusta u trajanju od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih šest mjeseci djetetova života. Naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država.

-Vidljivo je koliko nas je očinska uloga oblikovala kroz život, utjecala na naše stavove, uvjerenja i odnos prema svijetu, ali i nama samima. Očevi svojoj djeci predstavljaju oslonac i uzor, a svojim primjerom uče ih vrijednostima i navikama koje će im ostati usađene za čitav život.

Prisutnost oca, posebice u najranijim danima djetetova života, utječe na dijete te stvara doživotnu i neraskidivu povezanost. Uloga oca puno je više od brige oko financijske sigurnosti, jer tu ulogu očevi, danas uglavnom, dijele s majkama – ističu iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Upravo stoga, Središnji državni ured za demografiju i mlade obilježavajući Dan očeva, želi istaknuti važnost ravnopravnog roditeljstva i podjednako važne uloge oca kao i majke u djetetovu životu.

Uvjereni smo kako će se očevi korištenjem očinskog dopusta nakon toga lakše odlučiti na rodiljni i roditeljski dopust.

Novim zakonom se roditeljima povećao maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7.500 kuna. U 2022. godini rodiljni dopust koristilo je 157 očeva, a roditeljski dopust 1.988 očeva.

 

 

 

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare