Pozivi za ratni raspored uznemirili desetke tisuća Hrvata: Ministarstvo obrane objasnilo o čemu se radi

ratni
Foto: MORH

Brojni hrvatski građani dobili su ovih dana na kućne adrese poziv iz MORH-a. Moraju se javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda. Tijekom ožujka, travnja i svibnja bit će pozvano oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika, piše Dnevnik.hr.

Iz MORH-a su objasnili kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga RH.

– Razvrstani pričuvnici pozivaju se u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti priopćen tijekom 2020. 2021. i 2022. godine radi pandemije virusa covid-19 – navode iz MORH-a.

Pojedinačni pozivi upućuju se razvrstanim pričuvnicima (vojnici, dočasnici i časnici), a to su osobe koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza.

Osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci dopušten je prigovor savjesti, a na stranicama Centra za mirovne studije (CMS) pojašnjena je procedura.

Prigovor savjesti ne odnosi se samo na vojni rok, već i na bilo koje sudjelovanje u oružanim snagama ili vođenja u vojnim evidencijama. Ulaganje prava savjesti na vojnu pričuvu automatski je ulaganje prigovora savjesti na vojnu vježbu.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare