Istraživanje pokazalo da je kod nas zabušavanje u modi: Sve više radnika ponedjeljkom ulaže minimum angažmana na poslu

velemajstor spajanja blagdana
Foto: Gorica.info

Minimum truda ponedjeljkom – novi je trend koji zahvaća svijet, pa je tako došao i u naše krajeve. Dokazuje to istraživanje koje je objavio portal MojPosao. Taj novi trend je, zapravo, način na koji većina radnika “opuštenije“ ulazi u novi radni tjedan.

Prema tom najnovijem trendu, s ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući nikakav dodatni angažman. Drugim riječima, radnici odrađuju samo ono neophodno, uz stavljanje osobnog blagostanja ispred produktivnosti.

Provođenjem ankete, u kojoj je sudjelovalo 850 sudionika, MojPosao je odlučio provjeriti kako izgleda početak tjedna iz perspektive radnika u Hrvatskoj i je li ‘minimum truda ponedjeljkom’ stvatno stigao do nas.

Prema anketi, čak 41% radnika u Hrvatskoj početkom radnog tjedna muku muči s nedostatkom motivacije. Dio njih (17%) zbog toga odrađuje samo ono neophodno, ne ulažući pritom nikakav dodatni trud i angažman. Napominju kako su ‘premalo plaćeni da bi bili motivirani’, a nekima je ponedjeljak toliko mrzak da im je i ‘nedjelja postala dovoljno mučna’.

Četvrtina ispitanih (25%) napominje da bi zbog manjka motivacije rado lakšim tempom zakoračili u radni tjedan, ali im količina posla to naprosto ne dopušta.

Motivacija, međutim, nije problem za 59 posto ispitanika.

Trećini ispitanika svaki je radni dan jednak, pa oni tvrde da ne razumiju famu oko ponedjeljka, petka ili vikenda.

Četvrtini ispitanih ponedjeljak je, nakon kvalitetno provedenog vikenda, najproduktivniji dan u tjednu. Oni nastoje na početku tjedna obaviti što je više moguće posla kako bi petak dočekali sa što manje obaveza.

Budući u anketi nisu bilježeni demografski podaci ispitanika, odgovori se ne mogu generalizirati na čitavu populaciju. No, dobiveni rezultati su definitivno indikativni.

Tako je “minimum turda ponedjeljkom“ stigao nakon što je u Hrvatsku došao trend masovnih otkaza u tvrtkama (The Great resignation, Quiet quitting) i žaljenja zbog tih postupaka (tzv. The Great Regret). Promjene u svijetu koje nam se događaju u povijesti nikad viđenom brzinom, utjecaj modernih tehnologija uz “asistenciju“ nedavne pandemije Covida, ali i sve zaoštrenijih odnosa najvećih svjetskih sila, neminovno moraju ostaviti traga i na radnim navikama.

Trendovi sigurno idu dalje. Čekamo što stiže nakon ovog zabušavanja…

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare