Najava iz Ministarstva turizma: Paušalni porez za iznajmljivače neće se mijenjati ove godine

iznajmljivače
Foto: Pixabay

O povećanju paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu sve više se govori u zadnje vrijeme. Te informacije iznajmljivači su dočekali s negodovanjem. Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta, za HRT je rekla da je Ministarstvo financija donijelo pravilnik o minimumu i maksimumu turističkog paušala, odnosno poreznog paušala.

– Jedinice lokalne samouprave određuju u konačnici njegovu visinu. On može iznositi od 150 do 1500 kuna po krevetu godišnje. Jedinica lokalne samouprave tu odluku mora donijeti do 15. prosinca za narednu godinu. U prosjeku ti paušali iznose 400, 500 kuna godišnje po krevetu i u ovom trenutku, pogotovo za ovu godinu, u tom kontekstu se ništa ne mijenja – rekla je Udovičić. Kazala je kako je kod informacije o povećanju poreza bilo puno šumova u komunikaciji.

– Možemo reći svim iznajmljivačima da u ovom trenutku mogu biti mirni i da naš smjer razvoja turizma ne gleda u tom smjeru. Privatni smještaj nam je izuzetno bitan, on čini više od polovine ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Također, više od polovine svih noćenja ostvaruje se u tom kontekstu i vrlo je važno, ako govorimo o održivom turizmu, da turizam pomogne da svi oni iznajmljivači koji žive od toga i koji iznajmljuju objekt u svojoj blizini ili svojoj kući mogu nastaviti živjeti od toga u svojoj sredini.

Trebamo razmišljati i o onim destinacijama koje su preopterećene i što u tom kontekstu napraviti – kazala je Udovičić.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare