Predstavljen Ljetopis Grada Velike Gorice: Donosi više od 30 priloga koji su prava enciklopedijska riznica događaja i ljudi našeg kraja

ljetopis
Foto: Lucija Tomić

U prepunoj Gradskoj vijećnici u utorak navečer promoviran je osamnaesti broj Ljetopisa Grada Velike Gorice 2022. Kao i ranijih godina izdavač Ljetopisa je Pučko otvoreno učilište, a sadržajem obuhvaća širok spektar tema posvećenih povijesti, gospodarstvu, zdravstvu, školstvu, kulturi, književnosti, glazbi sportu…

Ljetopis je još jedno vrijedno djelo koje donosi veoma značajne priloge o životu Grada Velike Gorice i okolice u 2022. godini te čuva cjelokupnu baštinu turopoljskog kraja. Njegovu sadašnjost, prošlost i životnu svakodnevicu, koji su i smjerokazi za stvaranje neke nove budućnosti ovoga kraja.

ljetopis

U pisanju Ljetopisa sudjelovalo je 20 autora s više od 30 priloga. Uz tekstove je i velik broj izuzetno vrijednih fotografija, što zajedno čini kompaktnu cjelinu povijesnog “dokumenta”.

Program je vodila novinarka Mirjana Ćorić, a uz voditelja izdavačke djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica i urednika Ljetopisa Stipu Bilića, prisutne su pozdravili i ravnateljica POU Velika Gorica Anita Pišković te predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić.

Anita Pišković se posebno zahvalila autorima koji su pisali priloge za ovaj Ljetopis te predstavnicima njihovih organizacija koji za nju predstavljaju veliku snagu Velike Gorice.

Gorica je grad sporta, kulture i poduzetnika

– Bogatstvo tekstova i fotografija koje su zastupljene u ovom Ljetopisu pokazuju da je naš grad u 2022. živio punim plućima. Teme su dominantne i potvrđuju da smo grad sporta i kulture jer i jedna i druga tema imaju svoje istaknuto mjesto u ovom Ljetopisu. Tu je i projekt gradske uprave podržavanja mladih poduzetnika i poduzetnika općenito, kroz izgradnju poduzetničkih inkubatora.

Bez poduzetnika se ne bi ni grad razvijao ovako kako se danas razvija i upravo je ovaj projekt uvjet za stasanje mladih poduzetnika i onih koji se tako osjećaju. Onih, koji žele nešto napraviti za gospodarstvo, za svoj grad i za poduzetništvo – rekao je u svom obraćanju Darko Bekić.

– Pokušaj je ovo da se objedine svi uspjesi i događanja u našem gradu, što je nemoguće i na tisuću, a kamoli na par stotina stranica. Zato je Ljetopis važan kao podsticaj ili kao davanje osnovnih informacija za neka buduća istraživanja.

ljetopis

Zapisano ostaje, knjiga ima svoju vrijednost i uvijek će imati. Tako će i ovaj naš Ljetopis živjeti kao  uspomena na ono što se dogodilo u našem gradu i što će se možda, kao najava, dogoditi. I prisjećanje je na one koji su bili dio ovoga grada, a danas više nisu s nema – rekao je u svojoj riječi Stipo Bilić.

Porijeklom Škot, veteran Domovinskog rata Martin Cruickshanck, uz video projekciju, prisutne je upoznao s projektom plovidbe čamcem preko Atlantskog oceana upriličenog povodom tridesete obljetnice od njegovog stupanja u redove hrvatske vojske.

Suputnik mu je bio Werner Ilić, sin hrvatskih iseljenika u SAD, hrvatski umirovljeni brigadir i ratni zapovjednik. Tu simboličnu, dugu i opasnu plovidbu posvetili su svim hrvatskim braniteljima s vjerom da će uspješno obaviti svoju zadaću i probuditi svijest o očuvanju prirode i Lijepe im Domovine Hrvatske…

U KUD Dučec uključene su cijele obitelji

O sto godina postojanja i djelovanja mraclinskog Kulturno-umjetničkog društva “Dučec” govorio je njegov predsjednik Matija Kos. S ponosom je istaknuo organiziranu i bogatu proslavu te značajne i velike obljetnice, u koju su, kao i u rad KUD-a od njegovih početaka do danas, uključene cijele obitelji.

Dakako, popis uspješnih gostovanja i velikih putovanja te predstavljanja svoga kraja i svoje Domovine predug je za desetak raspoloživih minuta koje je imao na promociji ovog Ljetopisa. Za kraj je najavio i snimanje dokumentarnog filma o KUD-u “Dučec” koji će biti samo još jedan biser u niski uspjeha koje su nanizali u svih sto (i više) godina postojanja.

Turovci sudjeluju u svim segmentima društvenog života

O trideset godina postojanja i djelovanja Turopoljske udruge skauta TUR, o njenim iznimnim postignućima te nagradi Grada s likom Franje Lučića za iznimna dostignuća na području društvenih djelatnosti, govorio je predsjednik i jedan od njenih osnivača Alen Konjević.

Istaknuvši ozbiljnost kojom se, uz mnoga opuštajuća druženja, članovi skauta TUR bave, Konjević je s ponosom govorio kako je Udruga društveno korisna u mnogim segmentima životne svakodnevice. Tu je prvenstveno mislio na aktivnosti vezane za očuvanje prirode, na odgovornost prema sebi i drugima, na ljubav prema Domovini i lokalnoj zajednici, na obilježavanje i sudjelovanje u obilježavanju važnih datuma i događanja, na širenje ljubavi i mira te “vježbanje i toleriranje” različitosti…

ljetopis

Ljetopis 2022. obiluje šarolikim zanimljivostima i zrcalo je života u Turopolju, ali i njegova svojevrsna enciklopedija. Spomen je svim važnim događajima i ljudima naše zajednice i Grada, o kojima su autori priloga pisali i govorili na sebi svojstven način.

Prigodno za obilježavanje stote obljetnice KUD-a “Dučec”, za ovu promociju Ljetopisa u glazbenim točkama nastupili su članovi folklorne skupine KUD “Dučec” iz Mraclina.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare