Inspektorica završila u pritvoru nakon istrage USKOK-a: Primala mito za ispravak nepostojećih nepravilnosti

inspektorica
Ilustracija: DIRH

Zagrebačka inspektorica rada (53) završila je u pritvoru nakon provedene istrage USKOK-a. Sumnjiče je za zlouporabu položaja i ovlasti te primanja mita.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je od 27. studenoga 2019. do 24. veljače 2021. u Zagrebu, kao inspektorica rada u Državnom inspektoratu tijekom inspekcijskih nadzora pronalazila “nepravilnosti”.

Tako je odgovornim osobama u tvrtkama i obrtima govorila da su im ugovori, evidencije i pravilnici o radu nevaljani jer nisu u skladu sa zakonima. No, te nepravilnosti nije unosila u zapisnik niti je nadziranim subjektima davala usmena rješenja da u određenom roku isprave nedostatke. Štoviše, lagala im je da su za nevaljane ugovore o radu i pravilnike u radu propisane visoke novčane kazne – navode iz USKOK-a.

Inspektorica je poduzetnicima nudila i „rješenje“ za njihove nepostojeće nepravilnosti. Upućivala ih je da se za izradu novih dokumenata obrate drugoj osobi. Pritom im je govorila da će priznati samo dokumentaciju koju izradi ta osoba. Nudila im je da će i za novčanu nagradu sama izraditi dokumentaciju.

Osim toga se sumnja da je okrivljenica 26. listopada 2020., u prostorijama Državnog inspektorata, vlasniku obrta nad kojim je obavljala inspekcijski nadzor primjene propisa o radnim odnosima i zapošljavanju, nakon što joj je predočio ugovore o radu za svoje radnike rekla da predočeni ugovori ne valjaju.

Obećala mu je da će ukoliko joj odmah preda iznos od 66,36 eura (500 kuna) zaključiti njegov predmet bez izricanja kazni. Vlasnik obrta je to odbio, a okrivljenica nakon toga nije poduzimala daljnje službene radnje – navodi se u priopćenju USKOK-a

 

 

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare