Za zeleniju Veliku Goricu: Turistička zajednica i Turovci u akciji sadnje stabala u Kurilovečkoj ulici kod kapele svetog Lovre

sadnje
Foto: TZ Velike Gorice

Pokraj kapele svetog Lovre u četvrtak su zasađena tri stabla lipe, od ukupno 20 sadnica koje će se posaditi u našem gradu. Dio je to projekta sadnje stabala koji provodi gorička Turistička zajednica uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta.

U sadnji novih stabala članovima Turopoljske udruge skauta „Tur“ pridružio se i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Gradonačelnik Ačkar kazao je kako se akcija sadnje stabala, koja je počela prošle godine nastavlja i ove. Lani je u našem gradu posađeno 250 stabala, a ove godine plan je posaditi oko 750 novih stabala na urbanom području grada – najavio je Ačkar.

– Cilj projekta je sadnja dodatnih stabala u turističkim destinacijama radi smanjenja ugljikova otiska koji nastaje turističkom aktivnošću, a osobito od ispušnih plinova iz automobila, kao i poticanje razvoja održivog turizma i brendiranje i promoviranje Hrvatske kao održive destinacije – poručila je direktorica Turističke zajednice Maja Toth.

Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta pokrenuli su projekt poticanja razvoja održivog turizma „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours“ kojem je cilj sadnja dodatnih stabala u turističkim destinacijama.

Na raspisani natječaj Hrvatske turističke zajednice, TZ Velike Gorice prijavila je sadnju stabala autohtonih biljaka na tri lokacije

Na preporuku Šumarskog fakulteta u Ulici Matice hrvatske, Kurilovečkoj i u Ulici kneza Ljudevita Posavskog kod Goričanke sadit će se sadnice gorskog javora, graba, velelisne lipe, poljskog jasena, hrasta lužnjaka, drijenka i jarebike.

Akciju provodi ukupno 116 turističkih zajednica na području cijele Hrvatske. Hrvatska turistička zajednica sufinancira sadnju sa 160.000 eura. Do kraja proljetne sadnje bit će posađeno preko 1000 stabala na području cijele Hrvatske.

sadnje

Spomenimo da danas u Turopoljskom lugu akciju pošumljavanja provodi Turopoljska udruga skauta Tur i oko 200 učenika iz osam velikogoričkih škola.

sadnje

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare