Edukativno-ekološki projekt Šumoborci: Gorički osnovnoškolci uz pomoć Turovaca zasadili 2000 mladica hrasta lužnjaka

mladica
Foto: Turopoljska udruga skauta "Tur"

Uz financijsku potporu Grada Velike Gorice od jeseni 2022. godine Turopoljska udruga skauta „Tur” provodi edukativno-ekološki projekt Šumoborci. Projektom su predviđene dvije faze: edukativna, koja je uspješno odrađena tijekom studenog i prosinca te praktična, kojom su još u jesen trebale biti odrađene dvije aktivnosti sadnje mladica hrasta lužnjaka u šumama na području grada Velike Gorice.

Partnerstvo u projektu prihvatile su Hrvatske šume d.o.o. – Uprava šuma Zagreb te čak osam osnovnih škola s područja Velike Gorice: OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Jurja Habdelića, OŠ Eugena Kumičića, OŠ Nikole Hribara, OŠ Šćitarjevo, OŠ Vukovina, OŠ Novo Čiče i OŠ Velika Mlaka. Edukacija je održana u svih osam škola, a u nju je bilo uključeno 391 učenik.

Edukacije su proveli Roman Gotal iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, Filip Koren iz Šumarije Velika Gorica, njegova kolegica iz direkcije Zagreb Martina Ćuljak, te Alen Konjević iz Turopoljske udruge skauta „Tur”.

– Nakon uspješnih i učenicima zanimljivih interaktivnih edukacija, u kojima su saznali više pojedinosti o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, zaslugama čovjeka za njihovo ubrzanje, o povećanju požarne opasnosti te posljedice klimatskih promjena, učenici su u jesen, po prestanku vegetacije, trebali odraditi i dvije aktivnosti sadnje mladica u šumi u Turopoljskom lugu.

Na žalost, vremenske prilike i porast razine voda u šumi nisu omogućili završetak projekta do kraja 2022. godine, pa smo od Grada zatražili suglasnost za produženje roka za provedbu projekta, što nam je i odobreno – kaže nam Alen Konjević iz Turopoljske udruge skauta “Tur”.

U akciji sudjelovalo osam goričkih osnovnih škola

Tako su učenici osam osnovnih škola u istom danu, u četvrtak odradili dvije aktivnosti sadnje mladih stabala, a kako ne bi bila gužva na sadilištu prije podnesu su, uz stručnu pomoć djelatnika Šumarije Velika Gorica i volontersku pomoć aktivista Saveza izviđača Hrvatske, sadnju odradili učenici četiri osnovne škole, dok je druga polovina na sadilištu bila aktivna poslije podne.

Zasađeno je 2000 jednogodišnjih mladica hrasta lužnjaka. Takve mlade sadnice nije bilo teško saditi, pa su učenici mogli i bili voljni zasaditi i više, no važno je bilo sadnice zasaditi kvalitetno i omogućiti im da u sljedećih 150 godina, koliki je vijek ophodnje hrasta lužnjaka, stasaju u zdrava i kvalitetna stabla, odnosno prirodnu tvornicu kisika.

Učenicima se u akciji sadnje pridružio i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je zahvalio Turovcima na svima akcijama koje provode kako bi zaštitili naš okoliš i prirodu.

mladica mladica

mladica

mladica

mladica

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare