Koliko zarađuju taksisti: Plaće su im upola manje od prosječne zarade zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske

taksisti
Ilustracija: Pixabay

Ako pitate prosječnog Hrvata koliko zarađuju taksisti, sigurno će vam reći da je to dobro plaćen posao. Možda je tako i bilo do prije koju godinu, ali danas je konkurencija velika, što je dovelo i do pada plaća vozača taksija. Tvrtke koje se bave taxi prijevozom sve više zapošljavaju i strane radnike koji su spremni raditi za puno manju plaću nego domaći radnici.

Prema podacima Fine, u Hrvatskoj posluje 970 poduzetnika koji se bave s taksiranjem, a zapošljavaju 1950 radnika. U 2021. godini taxi tvrtke su, navode iz Fine, ostvarila ukupne prihode u iznosu od 305,8 milijuna kuna te ukupne rashode od 311,9 milijuna kuna. Ostvarena je dobit razdoblja od 17,6 milijuna kuna i 24,6 milijuna kuna gubitka razdoblja te je iskazan neto gubitak u iznosu od gotovo 7 milijuna kuna.

Najveće ukupne prihode (44,5 milijuna kuna) ostvarila je CAMMEO FRANŠIZA d.o.o., što je 14,5% ukupnih prihoda promatranog razreda djelatnosti. META MATE d.o.o., mali poduzetnik iz Vinišća, zapošljavao je najveći broj radnika, njih ukupno 319, kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 2.970 kuna te je ujedno i drugi po ostvarenim ukupnim prihodima u 2021. godini (22,7 milijuna kuna).

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika u djelatnosti taksi službe iznosila je 2.815 kuna u 2021. godini, što je 4,7% manje u odnosu na 2020. godinu te 55,7% manje od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske (6.350 kuna).

Analiza je pokazala najveću koncentraciju taxi poduzetnika na području Grada Zagreba (409), slijede Osječko-baranjska (117) i Splitsko-dalmatinska županija (102).

Najmanje poduzetnika sjedište je imalo u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji (po dvoje).

Najveće ukupne prihode ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Gradu Zagrebu, u iznosu od 100 milijuna kuna. Prema kriteriju ostvarene neto dobiti na prvom su mjestu poduzetnici sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji (1,5 milijuna kuna), dok su najveći neto gubitak iskazali poduzetnici sa sjedištem u Gradu Zagrebu (6,3 milijuna kuna).

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare