Ksenija Nestorović iz Velike Gorice i Katarina Zadrija iz Vrbovca pobjednice Matičninog književnog natječaja “Turopoljska poculica”

Foto: Lucija Tomić

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici objavio je rezultate četrnaestog Matičinog književnog natječaja “Turopoljska poculica”. Najbolji radovi ovog natječaja su: Priča na kajkavskom jeziku “Gda je Turčin po cierkve jahal”, autorice Katarine Zadrija iz Vrbovca te priča na standardnom jeziku “Hodaj, hodaj”, autorice Ksenije Nestorović iz Velike Gorice.

Na natječaj je stiglo 45 proznih radova u formi kratke priče od kojih je 12 napisano kajkavskim dijalektom (jezikom) i 33 rada napisana hrvatskim standardom.

Autori radova su, gotovo, iz cijele Hrvatske (Zagreb, Slavonski Brod, Vrbovec, Velika Gorica, Sv. Ivan Zelina, Korčula, Brač, Osijek, Rijeka, Novi Marof, Ivanić Grad, Koprivnica, Labin, Viškovo, Sisak, Virovitica, Ludbreg, Opatija, Požega, Split, Donja Stubica).

Članovi Prosudbenog povjerenstva, kao i ranijih godina, bili su prof. dr. sc. Bernardina Petrović, predsjednica, i članovi Đurđa Parać, književnica te Božidar Prosenjak, književnik i publicist.

Radove su dobili pod zaporkom, provjerene od strane Provedbenog povjerenstva, Ane Plehinger i Lucije Đuretić.

Povjerenstvo je odabralo po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom hrvatskom jeziku te još četiri rada (dva na kajkavskom i dva na standardu) koji su ušli u uži izbor.

U užem izboru radovi Vladimira Stepanića i Stjepana Zlodija

Radovi izabrani u uži izbor su: Priča na kajkavskom jeziku “Radost Bajdnaka malog Vladeka”, autora Vladimira Stepanića iz Velike Gorice i priča “Rajska ptica”, autora Stjepana Zlodija iz Šiljakovine.

U užem izboru, priče na standardu su: “Crvendać”, autorice Đine Radovanović s Korčule i priča “Izgubljeni sin”, autora Eduarda Pavlovića iz Opatije.

– Rezultati ovog natječaja bit će objavljeni na našoj web stranici kao i na svim web portalima Velike Gorice. Najbolji radovi bit će objavljeni i u tiskanom obliku, u našem godišnjem časopisu “Luč” – rekla je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Ana Plehinger. Dakako, uz čestitke svim nagrađenim autorima, ali i onima koji su ovaj put imali “manje sreće”.

Predsjednica Prosudbenog povjerenstva Bernardina Petrović kazala je kako im odabir nije bio nimalo lagan.

– Čestitam svim nagrađenim autorima i pozivam na novu suradnju sve koji su se odazvali ovogodišnjem pozivu, s molbom da se ne obeshrabre i da se jave na sljedeći Matičin natječaj “Turopoljska poculica” – rekla je prof. Petrović nakon detaljnog obrazloženja načina rada Povjerenstva te kvalitete šest izabranih radova i njihove raznolike posebnosti, koji su ih i “doveli” do naslova najboljih.

Na kraju svečanosti proglašenja rezultata, nagrađeni autori su s ponosom i s puno emocija pročitali svoje priče, što je, uz dodijeljene im unikatne suvenire Turopoljske poculice, bilo i najljepši dio ove literarne manifestacije Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

ksenija nestorović

ksenija nestorović

ksenija nestorović

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare