Maja Blagdan slavi 40 godina karijere: Dosad sam služila narodu, a sad Bogu, kaže pjevačica s najljepšim glasom na našoj estradi

Foto: Happy FM

Splitska pjevačica sa zagrebačkom adresom, Maja Blagdan (54) gostovala je na Happy FM radiju i otkrila kako se nenadano povukla iz javnosti i život okrenula u drugom smjeru.

Za Maju kažu da ima jedan od najljepših vokala, dugo je već nemamo prilike čuti a još manje vidjeti u medijima. Maju Blagdan s pjesmom Sveta ljubav – imala je jedan od najuspješnijih nastupa na Eurosongu u Oslu 1996. Osvojila je visoko 4. mjesto i osvojila srca publike.

maja
Foto: Happy FM

Sveta ljubav je pjesma moje duše

Gotovo 30 godina kasnije na ovaj su nastup Maji ostale samo lijepe uspomene, iza sebe u to je vrijeme imala tri albuma, mnoštvo koncerata i nastupa te lijepo mjesto u srcima ljudi, rekla je na gostovanju. Nošena strašću i zanosom, Eurosong je bio još sjajniji trenutak karijere, natjecanje koje joj je dalo vjetar u leđa zbog podrške publike te konačna potvrda njezinog rada i putokaz da ide u dobrom smjeru.

– Svetu ljubav uvijek rado izvodim, rekla bih da je to pjesma moje duše, kad smo je snimali ušla mi je odmah u srce i drago mi je da ju je i publika tako doživjela.

‘U Oslu smo bili tjedan dana prije, imali smo probe, sve je bilo profesionalno, grandiozno, sve je moralo štimati, imali smo jako puno probi. Panika me ulovila dva dana prije nastupa, dogodila mi se potpuna blokada, željela sam otići doma i to mi je bio baš krizni trenutak – kazala je Maja.

Nakon nastupa, u jednom trenutku bili smo u vodstvu, sjećam se da je jedan član naše ekipe u tom trenutku uzviknuo: ‘Pa nećemo valjda pobijediti!’

No, danas ovo natjecanje više ne bi ponovila, vjeruje da se u životu sve događa s razlogom u određeno vrijeme, i određenom stupnju razvoja i zrelosti, pa je i Eurosong u tom kontekstu bio u naponu moje snage i zrelosti, kaže Maja Blagdan.

maja
S Majom je razgovarao voditelj Elvis Mehičić / Foto: Happy FM

Let 3 želim da prođu zlokobno polufinale

O ovogodišnjim hrvatskim predstavnicima na Eurosongu riječkoj grupi Let 3 ima samo lijepe riječi:

– Bili su fantastični, kada sam gledala pomislila sam: Wow, što je sada ovo!?. Mislim da su bili najkompletniji i najuvjerljiviji i mislim da su bili dobar odabir. Let 3 nije od jučer, imaju svoj stil i poruke koje žele prenijeti, furaju svoj film, kad si autentičan svoj i kada stojiš iza toga što radiš onda ti ljudi vjeruju. Tako je s Letom 3. Nisam dublje ulazila u analize pjesme, jer ni dečki ne pričaju puno nama što su htjeli reći, važan mi je bio prvi dojam, a bili su upečatljivi to je apsolutno – ističe Maja.

Ne želim biti rockerica

Njezini počeci karijere bili su klasični, s beskrajnim prijavljivanjima na razna takmičenje. Na jednom takvom čuli su je dečki iz banda Stijene te je upitali bi li došla na audiciju. Nakon razmišljanja javila im je da ne želi pjevati u rock bandu niti biti rockerica. Dečki su bili uporni te ponovno zakucali na njezina vrata, nakon čega je prelomila te sa Stijenama na kraju nastupila i na Splitskom festivalu.

S njima sam puno toga naučila i ispekla zanat, naučila se disciplini i mukotrpnom radu. Bila sam već prekaljena, no ne rockerica, priča Maja.

Povlačenje nije bila odluka

Iz medija i fokusa javnosti povukla se nenamjerno, kaže Maja. Život ke jednostavno otišao u tom smjeru. U jednom trenutku otvorila se prilika da s glazbom krene u drugom smjeru te u tom trenutku nije znala u kojem će smjeru krenuti, no da joj je sada drago da je tako ispalo. Malo sam služila narodu, a sada Bogu – kaže Maja.

– Prije više od deset godina imala sam priliku zapjevati na seminaru duhovne obnove. Nakon toga sam ostala u tome i sav moj glazbeni izričaj pretočio se u duhovnu glazbu. To traje i dan danas. U međuvremenu sam nastupala sa svojim bandom i duhovnom glazbom, mediji to ne prate, a ni ja nisam imala potrebe o tome pričati – rekla je Maja.

Za 40.-u obljetnicu karijere želi koncert, no prije toga potrebno je snimiti nove pjesme, a radosne trenutke namjerava podijeliti sa svojom publikom.

Dobro jutro, Hrvatska

Jedna od pjesama koja je obilježila karijeru Maje Blagdan je i pjesma Dobro jutro, Hrvatska. U to doba Maja je pjevala prateće vokale, a na jednom snimanju pjevala je vokale za projekt Rajka Dujmića.

– Rajko je dobio zadatak da napravi špicu za emisiju koja je tek tada kretala. Otpjevala sam taj demo, a kad je Rajko došao na Televiziju i pokazao najavnu špicu, pitali su ga tko to pjeva. Ja sam tada bila nepoznata, i odlučili su svi zajedno da mene anonimnu pjevačicu puste da pjevam taj singl. Jako sam ponosna na taj uradak, nisam ni sanjala da će se do danas ta špica održati – rekla je Maja.

Na društvenim mrežama privatno nije aktivna

– Kada si od rane mladosti izložen javnosti na način da privatni život gotovo i nemaš, onda to i ne čudi. Osjećala sam da sam u službi svega toga, sve mi se činilo previše i prenasilno. Pozdravljam nove stvari, no kako vrijeme odmiče, čini mi se da sam bila u mogućnosti sve to izbjeći bez da naškodi onome što radim.

Govoreći o vjeri, Maja kaže da je ona za nju jedan sjajni veliki putokaz koji je vodi kroz život, nešto čemu se uvijek okreće, nešto na čemu želim izgraditi svoj život, rad i sve svoje odnose.

– Više od deset godina sam na jedan sveobuhvatan način u vjeri, na duhovnim seminarima, misama i duboko u toj stvarnosti. Drago mi je da sam pronašla balans, i unutarnji mir koji nam je svima potreban.

Nisam se zbog vjere udaljila od glazbe, već me ona povela tim putem, ja sam u glazbi uvijek ostala, za mene to nije bio veliko skretanje, nego je moja glazba pronašla novu dimenziju i put, divna mi je bila spoznaja kako glazba može utjecati na čovjeka.

Na prvi je duhovni seminar stigla spontano, pozvali su je da otpjeva pjesmu, a drugi susret došao je prirodno. Božjem pozivu se nije moglo odoljeti – poručuje Maja.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Rade
Rade
1 year ago

Dobra pjevačica, ugodna osoba.
A vrijeme leti!
Sve najbolje!