Psihologinja Sanda Puljiz Vidović savjetuje kako popraviti ocjene na kraju školske godine i preživjeti stres na maturi

ocjene
Foto: Privatna arhiva

Kraj školske godine stresan je za učenike, roditelje, ali i nastavnike. Posebno je stresan za one učenike koji imaju negativne ocjene. O tehnikama učenja, prevelikim očekivanjima roditelja, superodlikašima, odnosu roditelja i nastavnika te kako pomoći učenicima da poprave loše ocjene razgovarali smo s psihologinjom Sandom Puljiz Vidović, ravnateljicom Centra za djecu, mlade i obitelj.

– Ovo je vrijeme kada svi učenici nastoje popraviti ocjene, ne samo oni koji imaju negativne. Moje prethodno iskustvo rada u gimnaziji pokazuje da sada učenici ubiru plodove svog cjelogodišnjeg rada. Oni koji su redovito učili sada su usmjereni na popravljanje ocjena, a ne na ispravljanje negativnih. A oni koji su nakupili puno negativnih ocjena jer nisu učili, sada moraju jako zapeti. Svaki učenik može dobiti lošu ocjenu, i odlikašima se dogode takve ocjene. Samo su oni u puno boljoj situaciji od učenika s negativnim ocjenama iz više predmeta.

Učenik koji ima dosta negativnih ocjena, treba početi rješavati predmet po predmet. Ako učenik ima dobre tehnike učenja, onda to sve ide lakše. Međutim, ako nema naviku učenja i nema dobre tehnike učenja, onda je pod pritiskom i u stresu. Sada nije vrijeme da se učenicima nameću nove tehnike učenja, neka nastave na način kako su učili dosad, ali s puno više intenziteta i vremena posvećena školi. Svladavanje novih tehnika i pristupa učenju treba ostaviti za početak nove školske godine i uz stručnu pomoć krenuti stjecati nove vještine – savjetuje Sanda Puljiz Vidović.

Nerealna očekivanja roditelja

Pojedini roditelji od svoje djece očekuju da imaju sve odlične ocjene. Koliko je uopće realno da učenik bude odličan iz svih predmeta? Stvaraju li na taj način roditelji veliki pritisak na svoje dijete?

– Danas imamo previše odlikaša, nije realno da produciramo toliko odlikaša. Nekada se studij mogao upisati i ako ste prolazili s trojkom, a danas takvi učenici nemaju nikakve šanse, što nije dobro. Nisu ocjene uvijek pokazatelj nečijeg znanja. Ne možemo svi biti odlikaši, roditelji u želji da njihovo dijete upiše dobri srednju školu ili fakultet od djece traže nemoguće stvari. Nemaju sva djeca sposobnosti za sve predmete, nekomu bolje idu prirodni predmeti, netko je bolji u jezicima, netko je slabiji u glazbenom ili tjelesnom… Svi smo mi različiti. Djeca su danas pod velikim pritiskom da budu superodlikaši, a to nije realno ni dobro za njih. Važno je ulagati u znanje, a ocjene ne bi smjele biti presudne – kaže Puljiz Vidović.

I nastavnici su u stresu pred kraj školske godine

I nastavnici su pred kraj školske godine u velikom stresu jer su često izloženi zahtjevima roditelja koji traže bolje ocjene za svoje dijete. Mediji svake godine izvještavaju o napadima na učitelje. Kako učitelji i nastavnici mogu izići na kraj s pritiscima koji im stvaraju roditelji?

Važno je cijelu godinu raditi s roditeljima, imati partnerski odnos, kaže ravnateljica Centra za djecu i mlade, prisjećajući se vremena dok je radila kao psihologinja u Gimnaziji Lucijana Vranjanina.

– Nastavnici se ne bi smjeli osjećati uvrijeđeni ako roditelj nešto traži, treba ih poslušati i čuti o čemu se radi. Puno toga se može riješiti kroz razgovor. Roditeljima i nastavnicima u fokusu bi trebao biti učenik. A djeca se trebaju naučiti nositi s porazima i lošim ocjenama. Ako ih roditelji previše štite to nikako nije dobro za njihovo mentalno zdravlje. Takva djeca ne mogu se nositi s poteškoćama koje im se događaju – kaže Puljiz Vidović i poziva roditelje i nastavnike na dijalog.

– Treba izbjeći histeriju i negativnu klimu, svi skupa trebamo malo više vjerovati u sustav, ako ste dali dijete u školu, onda dajte i povjerenje ljudima koji rade u toj školi.

“Djeca i mladi su puno otporniji nego što mislimo”

U lipnju maturanti polažu ispite državne mature. Za mnoge je to najstresniji dio srednjoškolskog obrazovanja. Kako najlakše preživjeti ispite?

Sanda Puljiz Vidović se slaže da je to stresno razdoblje za maturante, ali kaže stres je sastavni dio života. Stresno je ići na razgovor za posao, svaki dan imamo neku stresnu situaciju. Važno je znati se snositi s takvim situacijama. Maturante se za polaganje ispita državne mature priprema četiri godine. Vrijeme koje je preostalo do ispita maturanti će potrošiti kako bi prošli kroz gradivo za koju misle da ga treba ponoviti. Djeca i mladi, pa tako i maturanti, puno su otporniji nego što mi mislimo – ističe Puljiz Vidović.

Učenici kojima treba pomoć u učenju uvijek se mogu javiti u Centar za djecu, mlade i obitelj. Centar ima različite programe i radionice na kojima podučava djecu kako lakše učiti i svladati školsko gradivo. Upravo su u tijeku upisi za program namijenjen budućim prvašićima.

– Za sve naše programe vlada veliki interes, tijekom školske godine imamo različite programe i svi su besplatni. Jako je popularan program „Neke nove fore u učenju“ koji je namijenjen učenicima od šestog do osmog razreda osnovne škole i srednjoškolcima. Tehnika učenja je važna, obično s tim programom krenemo u drugom polugodištu, tada su djeca najviše zainteresirana za njega. Tu je i program „Učionica“ za učenike od trećeg do petog razreda, a tijekom ljeta imamo različite ljetne radionice za koje se uvijek traži mjesto više. Početkom lipnja ćemo na našoj web stranici i na društvenim mrežama objaviti popis radionica za ovo ljeto, a po školama će se podijeliti i letci. Vjerujem da će zainteresiranih biti više nego dovoljno – kaže Puljiz Vidović.

“Važno je na vrijeme prepoznati da dijete treba pomoć”

Na nedavnoj proslavi 20-te obljetnice rada Centra posebno je istaknuto mentalno zdravlje djece i mladih. Pandemija, potresi, online nastava ostavili su traga na našoj djeci. Kako pomoći učeniku koji ima problema s mentalnim zdravljem koje se kod nas često stigmatizira?

– Problem mentalnog zdravlja postao je izraženiji nakon pandemije ne samo u našoj zemlji nego širom Europe i Amerike. Stručnjaci koji se bave s djecom nalaze se u posve novim situacijama kakvih nije bilo ranije. Sve je više samoozljeđivanja djece, ali i pokušaja suicida. Susrećemo se s novom problematikom koja je često vezana uz to što su djeca puno pred ekranima, pa se stručnjaci koji rade s djecom stalno moraju educirati. Djeca se danas jako teško nose s neuspjehom, svi skupa im moramo biti podrška.

Važno je prepoznati da dijete treba pomoć. Zato smo krenuli s radionicama i predavanjima po goričkim školama za roditelje i nastavnike. A tema je upravo mentalno zdravlje djece i mladih – ističe Sanda Puljiz Vidović te poziva djecu i roditelje da im se jave ako trebaju pomoć. Stručnjaci Centra uvijek im stoje na raspolaganju.

*** Tekst je dio projekta Moja Gorica ***

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare