Učenici OŠ Eugena Kumičića na STEM radionicama otkrivali tajne znanosti i znanstvenih pokusa

eugena
Foto: Promo

Uoči Dana Osnovne škole Eugena Kumičića, školu je posjetio STEM kombi, a za učenike su organizirane STEM radionice. Upravo te radionice, složili su se nastavnici i učenici, pomažu školarcima da osjete ljepotu otkrivanja znanosti.

Učenici su razgledali STEM kombi, a potom se uključili u zanimljive radionice. Pod digitalnom su lupom otkrivali koji je komarac tigrasti, naučili su upravljati robotom, a koristeći stetoskop doznali su što se s pulsom događa nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

– Živimo u neobičnom vremenu u kojem je mnogo toga suprotno procesu istraživanja. Poplava je instant rješenja i događanja koja gase znatiželju. Zbog toga kod djece trebamo buditi znatiželju i omogućiti im da dožive ljepotu otkrivanja. Posebni je izazov pred nastavnicima prirode.

Priroda, znanost o životu, podrazumijeva postupnost. Trebamo naći način kako pridobiti pozornost učenika i zadržati je. Tehnologija ljepoti života ne smije krasti pozornost, nego nam pomoći da je još bolje opažamo rekla je Natalia Ivanković, profesorica biologije u OŠ E. Kumičića.

“Potičemo učenike na uključivanje u različite STEM aktivnosti”

Ravnateljica škole Snježana Ruklić istaknula je kako škola potiče učenike na uključivanje u razne izvannastavne aktivnosti iz STEM-a – od robotike do održavanja školskog vrta. Škola je uključena i u međunarodni program „Eko-škola“.

Škola smo otvorenih vrata za sve udruge koje za naše učenike žele organizirati STEM radionice. One u redovnu nastavu donose svježinu i novinu. Odlična su dopuna onome što učenici uče sa svojim učiteljima i nastavnicima rekla je Snježana Ruklić.

Djeci treba u ruke dati suvremene STEM uređaje! Najbolji je to način da im rad znanstvenika prestane biti apstraktan. Znanstvenike vodi znatiželja! Upravo zahvaljujući njihovoj znatiželji danas se koristimo bežičnim internetom, pametnim lijekovima, meteorološkim satelitima…

Znanstvenici, nažalost, najčešće svoj posao rade samozatajno, a pod svjetla reflektora dolaze tek kad je neka katastrofa u pitanju – od potresa do pandemija. Voljeli bismo da njihov rad bude vidljiviji u javnosti te da znanstvenici svojim radom nadahnjuju današnju djecu i mlade – istaknula je Kristina Duvnjak, dopredsjednica Bioteke, udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti.

Zbog toga STEM ambasadori koji vode radionice pomoću opreme STEM kombija, tj. iz mobilnog STEM laboratorija, djecu te ostale građane upoznaju i s radom znanstvenika. STEM kombi koji je napravljen u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ tijekom proljeća obilazi 20 hrvatskih županija.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.

eugena

eugena

  eugena

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare