Uoči sjednice Gradskog vijeća: SDP-ovci o izmjenama Urbanističkog plana uređenja i betonizaciji Velike Gorice

plana
Foto: SDP VG

Gradska organizacija SDP-a održala je u ponedjeljak konferenciju za medije na temu “Stavovi SDP-a vezani za izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja i Prostornog plana uređenja Grada Velike Gorice”.

O izmjenama su govorili Ivana Mlinar, v. d. predsjednica GO SDP-a Velika Gorica, Ivo Jelušić, predsjednik Kluba gradskih vijećnika i Ozren Robić, potpredsjednik Gradskog vijeća.

Mlinar je uvodno napomenula da je povod pressici sjednica Gradskog vijeća, koja će održati u četvrtak, i tri točke dnevnog reda koje se odnose na Ciljane izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja i Prostornog plana uređenja Grada Velika Gorica.

– Naši gradski vijećnici aktivno su raspravljali i postavljali konkretna pitanja na javnoj raspravi organiziranoj 19. travnja. Iskazali su nezadovoljstvo trenutačnim stanjem “urbanizma” u Velikoj Gorici. Nakon javne rasprave, kolege Jelušić i Robić podnijeli su u roku primjedbe, koje su, moramo reći, djelomično i uvažene – kazala je Mlinar.

“Velika Gorica rapidno mijenja vizualni identitet”

– Međutim, mi želimo ovom prilikom iskazati nezadovoljstvo betonizacijom i devastacijom Velike Gorice, koja iz godine u godinu rapidno mijenja vizualni identitet. Naravno da podržavamo najavljeno revidiranje postotaka minimalnog obveznog ozelenjavanja prostora prilikom gradnje koji su u ovom prijedlogu predloženi ovisno o urbanim zonama s 10 na 20 % i s 20 na 35 %.

Upozorili smo bezbroj puta do sada da je dosadašnjih 10, odnosno 20 % zelenila doista mali postotak i da je to jedan od elemenata kojim se devastira prostor. Međutim, najavljeni postotak je potpuno irelevantan kada ga se tumači na različite načine – istaknula je Mlinar.

Nadalje, u našem gradu se može useliti u zgrade bez uporabne dozvole, u našem gradu se evidentno prostorno planska dokumentacija ne primjenjuje, u našem gradu se nakon izdavanja uporabne dozvole rade preinake na parcelama i objektima, a za to nitko ne odgovara! Primjera za to je na svakom koraku, jer je betonizacija Velike Gorice nažalost odavno uzela maha, a nezadovoljstvo današnjim stanjem “urbanizma” kod naših sugrađana je ogromno – zaključuje Mlinar.

“Djelomično uvažene naše primjedbe”

Ivo Jelušić je kazao kako su se djelomično uvažile njihove primjedbe.

– Nismo zadovoljni jer se predloženim rješenjima može primjerice na višestambenim parcelama 15 posto zelenila biti iznad garaža. Nismo sretni, ali je to ipak u odnosu na prvi prijedlog bolje rješenje – rekao je Jelušić.

Ozren Robić je mišljenja kako predložene Ciljane izmjene predstavljaju samo „krpanje rupa“ te da to nije cjelovito rješenje.

– Pozivamo aktualnog gradonačelnika na aktivniji i sveobuhvatni dijalog i javnu raspravu o viziji Velike Gorice – kazao je Robić.

Dok god se ne pokrenu cjelovite izmjene urbanističkog plana uređenja i dalje će se na parcelama događati betonizacija i narušavanje prostornih odnosa, kao i vizure naših naselja – poručio je Robić.

Iz SDP-a napominju kako žele konkretne odgovore i uvažavanje primjedbi koje su u zakonskom roku podnijeli nadležnom Upravnom odjelu, a posebice žele znati kojim mehanizmima će se osigurati da se prostorna dokumentacija doista i primjenjuje, jer teren evidentno svjedoči kaosu u izgradnji.

Imperativ svih nas mora biti očuvanje i stvaranje uravnoteženog i održivog grada za sve – zaključuju SDP-ovci.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare