Pola mandata gradonačelnika Ačkara: Predstavio odrađene projekte i najavio izgradnju vanjskih bazena i besplatan vrtić

mandata

Povodom prve polovice mandata gradonačelnik Krešimir Ačkar održao je u utorak konferenciju za novinare na kojoj je predstavio rezultate rada. Istaknuo je pet ključnih značajki koje su obilježile prvu polovicu mandata. To su izvrsna suradnja s Vladom, ministarstvima, javnim poduzećima na brojnim projektima, najopsežniji program uređenja i asfaltiranja prometnica u povijesti grada, širenje kapaciteta postojećih vrtića i izgradnja novih vrtića, povećanje socijalnih izdvajanja,  te stipendiranja učenika i studenata i preustroj Gradske uprave, racionalizacija i transparentnost u radu.

Govoreći o suradnja s Vladom kazao je kako je to jedna od najvećih promjena u vođenju Grada u protekle dvije godine.

– Nikada se u Velikoj Gorici nije više radilo i gradilo, nikada nismo imali toliko aktivnih projekata kao sada. Gledajući samo aktualne projekte više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženo je u Veliku Goricu kroz suradnju s Vladom i ministarstvima. Najveći dio sredstava odnosi se na nove vrtiće, energetsku obnovu škola, izgradnju poduzetničkog inkubatora, obnovu prometnica, razvoj biciklističke infrastrukture – rekao je gradonačelnik.

Javnosti je najvidljivija podrška koju je naš grad dobio za izgradnju nogometnog kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici što je rezultat cijelog niza aktivnosti u protekle dvije godine. Istaknuo je i izvrsnu suradnju s javnim poduzećima, posebno Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama, HEP-om, Hrvatskom poštom, ali i drugima…

Velika ulaganja u uređenje prometnica

Govoreći o suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, istaknuo je kako je  osigurano više od osam milijuna eura (60 milijuna kuna) za asfaltiranje prometnica. Zajedno sa sredstvima iz gradskog proračuna u tijeku je najintenzivniji program asfaltiranja prometnica u povijesti Grada. Gdje god prođete vidjet ćete novi asfalt – rekao je Ačkar.

mandata

Samo od početka ove godine asfaltirane su 43 nerazvrstane ceste, odnosno povučeno je više od 35 kilometara novog asfalta, a intenzivno asfaltiranje će se nastaviti.

Osim asfaltiranja cesta prioritet je i podizanje prometne sigurnosti, prvenstveno kroz izgradnju nogostupa u našim naseljima – najavio je Ačkar.

Od rujna sljedeće godine vrtić će biti besplatan

Govoreći o ulaganjima u dječje vrtiće, rekao je kako je Velika Gorica daleko iznad hrvatskog i europskog prosjeka. Hrvatska ima razinu obuhvaćenosti djece u dobi od četiri godine do polaska u osnovnu školu 81,8% u odnosu na EU prosjek od 95.3%, dok je na području Velike Gorice više od 96% djece u dobi od četvrte godine uključeno u predškolski sustav.

U protekle dvije godine otvoreno je 250 novih mjesta u objektima u Selnici, Lukavcu, Maloj Buni, Koprivničkoj ulici i u zgradi VG Goričanke.

Osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića, u Kolarevoj ulici i Kurilovcu ukupnog kapaciteta 400 mjesta. Planira se urediti dodatne prostore u VG Goričanki za 100 do 120 djece. Podsjetio je kako će biti ispunjena sva tri cilja koja su postavili kad je u pitanju predškolsko obrazovanje: osigurati mjesto u dječjem vrtiću za svako dijete, dostupnost vrtića kroz racionalnu i ravnomjernu mrežu dječjih vrtića te besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu od 1. rujna 2024.

Povećana socijalna izdvajanja i stipendije

Velika Gorica je lider u socijalnim izdvajanjima prije svega za najstarije građane, ali i učenike i studente.

– Ove godine proširili smo opseg, odnosno broj umirovljenika koji imaju pravo na božićnice i uskrsnice, tako da će ove godine umirovljenicima biti isplaćen do sada najviši ukupan iznos. Uveli smo i jedinstvenu financijsku potporu za sve srednjoškolce čime im želimo olakšati nabavu knjiga i nastavnog materijala, s obzirom da učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike i radne materijale, to znači da osiguravamo financijsku potporu za sve naše učenike i osnovnih i srednjih škola – rekao je Ačkar.

Od ove godine osigurana je i besplatna prehrana za sve učenike osnovnih škola što je trošak koji pokriva Vlada, dok je na nama trošak organizacije i osiguranje uvjeta za provedbu programa besplatne prehrane, kazao je gradonačelnik.

Podsjetio i na nagradu koji je naš grad dobio jer najviše izdvaja za predškolski odgoj i obrazovanje.

Sve isplate javno dostupne na gradskim stranicama

Najavljeni preustroj Gradske uprave dovršen je u prvoj polovici mandata. Smanjen je broj upravnih tijela i pročelnika (s 12 na 9), a smanjen je i broj zaposlenih u Gradskoj upravi, po prvi puta otkad Velika Gorica ima status grada.

Velika Gorica je s današnjim danom apsolutno transparentan Grad. Od danas sve gradske isplate i svi računi javno su dostupni preko gradskih Internet stranica, svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro ne samo kad je u pitanju Gradska uprava, već i svi proračunski korisnici (vrtići, škole i ostale ustanove). Od početka svibnja produženo je i radno vrijeme Gradske uprave do 17 sati kako bi bili na usluzi građanima.

Planovi za drugi dio mandata

Gradonačelnik je za iduće dvije godine najavio intenziviranje suradnje s Vladom i ministarstvima, kazavši kako očekuje njihovu potporu i sufinanciranje niza projekata koji su pred nama.

Centar za starije osobe je najvažniji socijalni projekt u našem gradu u godinama pred nama s obzirom na demografske trendove skrb o starijim građanima postaje najveći izazov i za državu i za lokalnu samoupravu.

mandata

Za sufinanciranje je prijavljen i projekt vanjskih bazena pored postojećeg zatvorenog bazena.

U planu je novi autobusni terminal, a radovi bi trebali početi do kraja ove godine. Uu suradnji sa HŽ-om priprema se i uređenje željezničke stanice u Velikoj Gorici, a Hrvatske ceste pripremaju projekt uređenja istočnog ulaza u Veliku Goricu kojim bi se smanjile gužve koje se tamo stvaraju.

Aktivno radimo na uspostavi Medicinskog centra u sklopu Doma zdravlja. Formirana je Radna skupina koja je razradila plan aktivnosti i postignut je načelni dogovor oko prostora. Sljedeći korak je projektiranje i uređenje prostora za ordinacije, a u suradnji sa zagrebačkim KBC-ima dovest ćemo specijaliste u Veliku Goricu.

Besplatan prijevoz na području grada

Govorio je o javnom prijevozu za koji je otvoren novi natječaj. U planu su nove linije prema željezničkom kolodvoru, Velikoj Mlaki, poslovnoj zoni Meridian 16 i kružna linija po Velikoj Gorici. Lokalni prijevoz na području Velike Gorice s novim prijevoznikom bit će besplatan. Važno je pojasniti da se to ne odnosni na linije prema Zagrebu na kojima će i ubuduće voziti ZET – rekao je gradonačelnik.

Ove godine bit će završen i opremljen Poduzetnički inkubator u Podložnici, kapitalan projekt za razvoj poduzetništva u Velikoj Gorici, prije svega poduzetnika početnika. Poslovna zona Rakitovec je popunjena, a poslovna zona Meridian 16 izrasta u pravi poslovni grad. Gradonačelnik je najavio otvaranje nove poslovne zone u Kušancu.

– Velika Gorica danas je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, a potvrda toga su i podaci Državnog zavoda za statistiku. Velika Gorica je prva na listi hrvatskih gradova u odnosu doseljenih i odseljenih stanovnika – ponosno je istaknuo Krešimir Ačkar.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare