Upaljen narančasti meteoalarm za goričko područje: Danas jaki pljuskovi, grmljavina i moguće bujične poplave

meteoalarm
Foto: Pixabay

Početak tjedna donio je mali predah od kiše, ali prema najavi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za velikogoričko i zagrebačko područje za utorak je upaljen narančasti meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno.

Kiša koja je počela padati noćas i nastavit će se kroz cijeli utorak. Ponegdje će biti izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno može biti urbanih i bujičnih poplava, progonizira DHMZ. Količina oborine u zagrebačkoj regiji bit će viša od 60 mm.

Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar. Minimalna temperatura od 11 do 13, a maksimalna oko 16 °C.

Evo savjeta iz DHMZ

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Može se očeivati izraženi rast vodostaja na svim rijekama

DHZM objavio je posebno i priopćenje zbog obilne kiše i poplava diljem Hrvatske.

Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, traje od prošlog tjedna uzorkovalo je probleme poplavljivanja na više mjesta. Nakon današnjeg kratkotrajnog prekida, oborine se nastavljaju i sljedećih dana te mogu uzrokovati dodatne probleme.

Obzirom da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme.

Prema trenutnim izračunima hidroloških modela može se očekivati izraženi porast vodostaja na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj. Na pojedine vodostaje dodatno utječu i dotoci iz susjednih zemalja, a koji su također povećani radi aktualnih oborinskih prilika.

Posebno valja istaknuti porast vodostaja na slivovima Kupe i Une koji bi mogli ući u izvanredno stanje mjera obrane od poplava. Desni pritoci Save iz Bosne i Hercegovine donose dodatne količine vode te će doprinijeti porastu vodostaja na Savi, gdje se također očekuje ulazak u značajne mjere obrana od poplava.

Rastu Sava i Kupa

Vodostaji Save nizvodno od Zagreba su u porastu s tendencijom porasta u domenama srednjih i srednje visokih voda. Od ponedjeljka (15. 5.) otvorena je ustava Prevlaka te se dio vode iz Save zadržava u sustavu retencija Lonjskog polja što omogućuje sniženje vrha vodnog vala nizvodno od Prevlake.

Vodostaji na hidrološkim postajama Dubrovčak, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod su u mjerama obrane od poplava s tendencijom blagog porasta. Od Crnca nizvodno moguć je značajan porast vodostaja uslijed velikih dotoka iz sliva Kupe, Une i rijeka iz Bosne i Hercegovine.

Vodostaji Kupe do Kamanja su u opadanju s tendencijom porasta. Na hidrološkoj postaji Kamanje vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, ali tijekom sutrašnjeg dana ponovno slijedi porast vodostaja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda.

Trenutno su vodostaji Kupe na hidrološkim postajama Karlovac, Jamnička Kiselica i Farkašić u domenama obrane od poplava. U donjem toku Kupe se sljedećih dana može očekivati daljnji porast vodostaja te u postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredne mjere obrane od poplave.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare